На порозі – зимові свята. Традиційним доповненням до новорічних і різдвяних подарунків для малечі будуть різні цукерки.
Та чи корисні вони?
Чому важливо відмовитися від звичайних цукерок?
Річ у тому, що в цих солодощах міститься дуже багато «вільних» цукрів, а велика їх кількість у раціоні може спричинити надлишкову вагу, погіршення стану шкіри, розвиток карієсу, захворювання серця тощо. До «вільних» цукрів належать сполуки, які додають до харчових продуктів і напоїв виробники, кухарі чи й самі споживачі. Тобто «вільний» цукор — це той, який ви поклали собі в чай, кухар — до соусу в ресторані або виробник — у кетчуп із супермаркету.
ДОПУСТИМА ДОБОВА ДОЗА ЦУКРУ
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує зменшити споживання доданих цукрів до менш ніж 10% загальної кількості спожитої енергії.
Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих з малоактивним способом життя), — до 50 г на добу (10 чайних ложок). Проте МОЗ разом з експертами ВООЗ рекомендують зменшити денне споживання цукру ще вдвічі — до 25 г або до п’яти чайних ложок (така кількість «вільного» цукру міститься, наприклад, у склянці фруктового соку).
ЩО Ж ПОДАРУВАТИ МАЛЕНЬКИМ ЛАСУНАМ?
Обирайте смаколики, які можуть бути водночас смачними й корисними. Так, шоколадні цукерки можете замінити на пастилу, приготовану без додавання цукру, а льодяники — на сухофрукти. Замість головного напою багатьох дитячих свят — пакетованого соку — краще дати малечі натуральний морс, узвар чи ягідно-фруктовий чай.
Уникайте продуктів харчування промислового виробництва, смаженої їжі: пончиків та пиріжків. Замість магазинних бісквітів, печива і крекерів, які містять чимало барвників та консервантів, знайдіть найпростіший рецепт і приготуйте вдома. Морквяний пиріг, бананове печиво, пудинг із насіння чіа/льону, яблука, запечені з корицею, домашнє морозиво з йогурту або шербет із ківі – це не тільки смачно, а й корисно. Якщо, звісно, не захоплюватися цукром.
У святковому подарунку обов’язково знайдіть місце для свіжих сезонних фруктів: мандаринів, хурми, яблук і груш пізніх сортів, апельсинів. Вони багаті на клітковину, вітаміни та антиоксиданти.
КІЛЬКА ЗАГАЛЬНИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ
• Перш ніж купувати солодкі новорічні подарунки, зауважте, що дітям до двох років краще взагалі не вживати солодкого.
• Льодяники і карамельки не мають жодної користі, а крім цукру можуть містити барвники, консерванти та ароматизатори. Тому такі продукти взагалі варто виключити з раціону дитини. До того ж вони шкідливі для зубів і ними легко вдавитися.
• Не варто застосовувати практику заохочення цукерками. Так можна сформувати у дитини шкідливу звичку. Краще замінити солодощі чимось, що спонукає до творчості чи ігор.
• Важливо контролювати якість і кількість спожитих дитиною солодощів. Водночас не потрібно робити з них «забороненого плоду» й повністю виключати з ра-ціону. Бо, як відомо, те, що забороняють, – найбільше й кортить.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.