АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Сподівання і дії


13-05-2022, 17:00 |

Як засвідчують результати дев’ятого загальнонаціонального опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 26 квітня, 20% дорослого населення України довелося змінити місце проживання (цей показник сталий із середини березня). Найбільше тих, хто був змушений виїхати, — у східних регіонах (58%) та серед молоді (33%).

З початку квітня дещо зменшилася кількість тих, хто планує повертатися додому найближчим часом (із 29% до 22%). Натомість побільшало тих, хто хотів би повернутися, але трохи пізніше (із 24% до 31%). Майже не змінилася кількість тих, хто має намір повернутися додому, але після завершення війни (43%).

Спостерігається поступове зростання кількості українців, які повертаються до роботи. Наразі серед тих, хто мав роботу до війни, продовжують працювати 59% (у березні таких було 46%). Зокрема, зросла кількість тих, хто працює у звичному режимі (із 23 до 32%). 24% працюють частково або віддалено, а 3% — почали працювати на новій роботі. Найбільше тих, хто зараз працює, серед мешканців західних і центральних областей (біля 60%). Серед мешканців півдня працюють 52%, сходу — близько 40%. Поступове відновлення зайнятості спостерігається у центрі, на півдні та сході. Натомість на заході з початку квітня ситуація стабілізувалася.

Водночас, 39% з тих, хто мав роботу до війни, досі її не мають (у березні було 53%, на початку квітня — 41%).

Більше половини опитаних (54%), які втратили роботу під час війни, вірять, що зможуть повернутися на попереднє місце праці. 40% — не вірять (найбільше таких — серед мешканців сіл, старших за віком та жінок).

Важливо, що дві третини респондентів, котрі втратили роботу внаслідок війни, готові змінити місце праці. 58% респондентів не проти перекваліфікуватися на іншу професію, а 49% — готові працювати в іншому регіоні країни. Най-більше тих, хто готовий змінити свій фах та місце роботи, — серед мешканців східних регіонів.

70% респондентів підтримують можливу мобі-лізацію чоловіків призовного віку певних професій для відбудови країни замість служби в армії. Не підтримують — 6%. Частіше за таку ініціативу люди старшого віку, а от молодь підтримує відносно менше.

55% чули про ініціативу «Сади перемоги» (28% — багато чули, 27% — щось чули). 45% нічого не знають про це. 82% позитивно ставляться до такої ідеї.

56% зазначили, що мають земельну ділянку і планують цьогоріч садити город, ще 9% — не мають власної землі, але також планують садити у родичів, знайомих. Лише 8% сказали, що мають город, але садити нічого не будуть. Ще чверть — не мають ділянки. Найбільше тих, хто садитиме городи, серед мешканців заходу та центру країни. Серед селян таких 83%, мешканців малих міст — 65%, обласних центрів — 50%.

33% опитаних зазначили, що на Великдень відвідували церкву, 67% — ні. Це вищий показник, аніж у час першого карантину (квітень 2020-го), але нижчий, ніж був до 2020-го. Найбільше тих, хто був у церкві на Великодні свята, — серед мешканців західних областей та сільського населення.

Довідково. У рамках дослідження, що проводилося методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviews — телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера), було опитано 1000 респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу.


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.