АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Імуннозахисники з... лісу. Про користь грибів і чому їх потрібно їсти


17-06-2022, 19:00 |

Ви ніколи не задумувалися, як у природі все надзвичайно геніально влаштовано, щоб людина в різні пори року вижила і була здоровою? Наприклад, сезонні овочі, фрукти, ягоди, горіхи, гриби — все у свій час дає плоди, компонентів яких організм потребує саме в цей час року.

 

Сьогодні мова про гриби, про їхню користь. Почитавши інтернет, може скластися враження, що гриби — це лише клітковина і рослинний білок, який вкрай погано засвоюється, а відтак толку від грибів мало.

Але це не так. Гриби корисні для імунної системи. Передусім для тих, хто страждає на різні види алергій. Певна річ, це не зовсім добре, коли імунна система реагує на пилок або пилюку, але це означає, що з таким же завзяттям імунна система накидатиметься і на різні види пухлин.

Гриби містять унікальні речовини — міконутрієнти, які природним чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл. Був проведений цікавий експеримент: дві групи людей харчувалися практично однаково, відмінність лише в тому, що представники однієї з груп додатково з’їдали чашку варених шампіньйонів. Уже через тиждень у них на 50% збільшився рівень імуноглобулінів IgA, який тримався ще й наступного тижня.

Гриби мають протизапальні властивості. Особливо — лісові. Тому їх бажано вживати регулярно, хоча б раз на тиждень.

Вони також захищають від старіння і хвороб. А ще містять надзвичайно цінну амінокислоту, яка називається ерготіонеїн. Коли ми їмо гриби, ерготіонеїн переноситься спеціальними білками до тих місць в організмі, які найбільше потерпають від оксидантного стресу — кришталика ока, кісткового мозку, захищаючи їх від руйнування. Вчені навіть вважають ерготіонеїн цитопротектором, тобто речовиною, яка захищає клітини.

Механізм дії ерготіонеїну — захист ДНК мітохондрій — найдрібніших утворень у клітині, які виробляють енергію та вільні радикали і дуже чутливі до ушкоджень (забруднення, тривалий стрес, інтоксикація тощо). На відміну від всіх антиоксидантів, ця амінокислота може проникати через мембрану мітохондрій.

А ще гриби корисні для профілактики атеросклерозу, жирового гепатозу (ожиріння печінки) та ожирінні взагалі.

Ерготіонеїн є в різних грибах, і, що важливо, він стійкий до нагрівання, на відміну від іншої токсичної речовини, яка при варінні грибів руйнується — агари тину. Щоправда, при сушінні вона не руйнується, тому сушені гриби необхідно замочити і проварити.

Як готувати гриби?

Не смажте, а відварюйте.

Можна поєднувати практично з усіма стравами: кашами, овочами, яйцями.

Гриби — це рослинний білок, який краще засвоюється, якщо їх максимально подрібнити, скажімо, зробити крем-суп або грибний паштет.

Гриби вкрай низькокалорійні, але містять клітковину, тому добре насичують і незамінні при схудненні.

Отож, збирайте і їжте гриби!

Насолоджуйтеся кожною надзвичайною порою року!

Оксана СКІТАЛІНСЬКА,
лікарка-дієтологиня, експертка
зі здорового харчування.

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.