АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Клептократія як стратегічна загроза


10-02-2023, 17:00 |

У результаті російського вторгнення в Україну демократичні держави значно збільшили свої зусилля у боротьбі з міжнародними кримінальними мережами корумпованих політиків, які обкрадають свої країни та ховають гроші переважно на Заході.

 

Але й клептократи стали винахідливішими, тим більше, що деякі країни «не ставлять зайвих запитань», кажуть експерти.

Об’єднані Арабські Емірати та Туреччина привернули особливу увагу на тлі посилення західних санкцій проти росії, сказала в інтерв’ю https://ukrainian. voanews.com Джоді Вітторі з Джорджтаунського університету, співавторка дослідження «Клептократична адаптація: наступні кроки в боротьбі з клептократією», презентацію якого організував нещодавно Національний фонд демократії (NED) у Вашингтоні.

Як наголосила пані Вітторі, обидві країни внесені до списку Міжнародної групи з протидії відмиванню грошей (FATF) через те, що вони активно до цього залучені, та через те, що їхні фінансові системи потенційно можуть використовувати терористи.

«Не тому, що вони є потен-ційними каналами фінансування тероризму, а тому, що їхня система дуже відкрита для цього. Ми бачили багато яхт, літаків і такого іншого, що ховається в обох країнах. Багато вказівок на те, що це було відносно гостинне місце, принаймні багато запитань вони не ставлять, коли з’являються російські олігархи та їхні гроші»,

— каже Вітторі. І додає, що, за даними часопису Economist, у 2021 році росіяни були на восьмому місці серед покупців нерухомості в Об’є-днаних Арабських Еміратах, а в 2022-у, коли запровадили санкції, стали номером один.

За словами Джоді Вітторі, у випадку Туреччини це особлива проблема для Заходу, оскільки ця країна є членом НАТО. З іншого боку, Туреччина допомагає Україні зброєю, не пропустила через Босфор російські військові кораблі до Чорного моря. «Тому, якщо ми захочемо, наприклад, натиснути на Туреччину, щоб вона не допомагала росіянам уникати санкцій, це може зашкодити більшим стратегічним цілям Заходу, включно зі захистом України», — зауважує дослідниця.

Подібна ситуація і з ОАЕ — це стратегічно важлива країна, в якій розташовані американські та французькі морські бази, каже Вітторі.

У зв’язку з війною, за якою, як кажуть експерти, значною мірою стоять гроші російських олігархів, демократичні країни відчули серйозну загрозу, яку несуть брудні гроші, говорять західні дослідники, що вивчають боротьбу з «транснаціональною клептократією».

«Вторгнення в Україну дещо заплутало картинку та, принаймні спочатку, змінило фокус уваги демократій, які відчули загрозу транснаціональної клептократії. Вторгнення показало цю реальну небезпеку. З якоїсь туманної субстанції, з приводу якої ми «занепокоєні», вона перетворилася на справжню, провідну проблему»,

— сказав Метью Пейдж з Фонду Карнегі за міжнародний мир, другий співавтор дослідження.

Пейдж, котрий має багатолітній досвід у вивченні шляхів, якими збагачуються та приховують своє багатство корумповані політики від росії до Нігерії, каже, що і цього року міжнародна клептократія змінювала схеми, фірми, країни, де вони переховують свої статки. Але зусилля та швидкість вжиття нових заходів з боку світових демократій, за словами Пейджа, все ж викликали, принаймні на початку, певний дискомфорт у «багатьох тих клептократичних акторів, багато з яких стали самовдоволеними після років фактичної безкарності або відносно незначного тиску з боку демократій».

Як каже Пейдж, клептократи з авторитарних країн постійно шукають нові схеми, як заховати свої награбовані гроші, і випереджають у цьому не лише правоохоронні органи, але й журналістів-розслідувачів та представників громадянського суспільства.

За словами Пейджа, західні країни відчули з боку глобальної корупції стратегічну загрозу — небезпеку «рівня глобальної зміни клімату, чи такої, яку становив прихід до влади фашистів у середині ХХ століття». Бо глобальна корупція, крім прямих збитків, яких вони завдає, руйнує демократію зсередини, підточує її основи.


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.