АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Свято одеських лютеран


6-11-2023, 17:00 |

28 – 29 жовтня у приміщенні Одеського кафедрального собору Німецької євангелічно-лютеранської церкви України (вул. Новосельського, 68) відбулися урочисті заходи, присвячені 220-річчю заснування громади Святого Павла у нашому місті.

 

 

У рамках святкувань пройшла всеукраїнська науково-практична конференція «Церква і віра як життєва позиція вільної людини», на якій було розглянуто широке коло питань, пов’язаних з особливостями історичного розвитку лютеранства й одеської німецької громади зокрема, обговорено культурні та релігійні аспекти протестантизму, проаналізовано філософські й теологічні питання, що стосуються глибинних смислів існування сучасної людини, а також теми германістики та мовознавства.

Відбулися також «круглий стіл» «Лютеранство як спосіб життя», презентація нового перекладу українською мовою Нового Заповіту та псалмів, святкове богослужіння та екуменічна молитва за справедливий мир. А ще парафіяни та всі охочі могли відвідати концерт оркестру Муніципального театру ім. О. Саліка та два прекрасних органних концерти – «Історія німецької музики. Романтична Німеччина» та «Історія німецької музики. Німеччина крізь віки».

Собор Святого Павла є пам’яткою історії та архітектури національного значення. Його побудували та відкрили у 1827 році. Наприкінці ХІХ століття будівлю реконструювали. Цей процес тривав із 1895-го по 1897-й. Фактично зводилася нова церква. Класичний стиль змінився на готичний та романський, а місткість споруди значно збільшилися.

Найскладнішим періодом для кірхи стали радянські часи. У 1921-у більшовики вилучили з храму низку спеціальних метричних книг, а в 1922-у вивезли всі церковні цінності.

Після Другої світової війни кірху, а точніше, її будівлю, передали Одеському інституту зв’язку. У храмі почали проводити спортивні заняття, а поруч прибудували пральню. У 1960-х йшлося навіть про знесення споруди, але студенти та творча інтелігенція не допустили цього, ставши на її захист.

У 1976 році кірха дуже постраждала під час пожежі. Були знищені залишки внутрішнього оздоблення, стіни покраяли величезні тріщини, провалився дах. Понад три десятиліття храм стояв у середмісті Одеси руїною.

Відродження громади Святого Павла почалося у 1990 році. Люди збирали кошти для проведення реконструкції, надходили пожертви із закордоння. Спільними зусиллями вдалося акумулювати понад 6,5 мільйона євро. Завдяки цьому кірха була не лише якісно відремонтована, а й доповнена дзвіницею з чотирма дзвонами.

Зовні будівля практично не змінилася, а ось усередині стало все інакше: якщо раніше кірха була оздоблена дубом (вівтар, сходи на хори тощо) і була досить темною, то нині прихожан зустрічає світле, просторе приміщення з елементами сучасного стінного розпису.

Перед кожною людиною, котра переступає поріг храму, гостинно відчиняються скляні двері, на яких українською, російською, англійською, німецькою, ідишем, грецькою та арабською мовами написані чудові слова: «Мир вам». Розписував стіни усередині кірхи відомий німецький художник Тубеос Каммерер. Урочисте відкриття й освячення оновленої євангелічно-лютеранської церкви Святого Павла відбулося 17 квітня 2010 року.

Для лютеранської релігійної громади Одеси попередні 220 років були складними – війни, депортації, руйнування, хвилі еміграції, відновлення, кризи лідерства, гуртування. Але громада вистояла. Нині її члени дбають не тільки про збереження власної історичної та духовної спадщини, а й активно допомагають українським бійцям, котрі захищають наш спільний демократичний вибір, підтримують вимушених переселенців та потребуючих.

Юлія ЯСІНА

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.