АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Екололги встановили, чому в Хаджибейському лимані масово гине риба


9-07-2024, 11:00 |

Масовий мор риби, зафіксований поблизу села Паліївка Одеського району, пов’язаний із перевищенням вмісту амонію у воді та зменшенням рівня розчиненого кисню через сталу спеку.

 

У Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу поділилися результатами лабораторних досліджень.

Для з’ясування причин загибелі риби в Хаджибейському лимані в районі села Паліївка екоінспектори відібрали 2 липня проби води.

За результатами досліджень у них виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій за азотом амонійним у 66 разів.

Фахівці пояснили, що амонійний азот належить до біогенних елементів, що входять до складу організмів і необхідні для їхньої життєдіяльності.

“Речовина міститься в більшості водойм, проте її вміст коливається залежно від сезону і навколишнього оточення, пов’язаного з діяльністю підприємств. Так, навесні її концентрація зменшується, влітку збільшується. Насамперед це відбувається через бактеріальне розкладання органічних речовин. За підвищеного вмісту амонію санітарний стан водойми різко погіршується”,

– повідомили екологи.

Також у пробах було виявлено зниження розчинного кисню в 1,3 раза внаслідок високої температури повітря, що призводить до загибелі водних біоресурсів.

Водночас екологи зазначили, що водообмін у лимані за межами села Поліївка порівняно з минулим роком покращився, очищений від насипу ґрунту та каміння, яке перешкоджало вільному водотоку.

 

За словами фахівців, невисока інтенсивність водообміну не вплине на стан водоймища загалом, проте важливо зберігати та підтримувати природний стан Хаджибейського лиману.

Як повідомлялося раніше, у водоймах Одеської області встановили штучні гнізда для розмноження риб.

 

Застосування нерестових гнізд ґрунтується на використанні біологічних особливостей нересту риб, що реалізовується в кілька етапів з урахуванням кліматичних, гідрологічних і температурних факторів водойм. Це унікальний спосіб поліпшити екологічні умови водойм для відтворення риб.

Конструкції гнізд захищають ікру від загибелі, характеризуються високою ефективністю субстрату і підвищеним виходом життєздатної молоді риб. Через універсальну конструкцію гнізда не схильні до перепадів рівня води, а відкладена на них ікра добре прогрівається і освітлюється.

Нагадаємо, в Одеській області діє весняно-літня нерестова заборона на любительський і промисловий вилов риби.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.