АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 В Одесі та області нашестя отруйних павуків: яких саме та як себе від них убезпечити


15-08-2024, 13:00 |

Спекотне літо створило чудові умови для розмноження павуків, зокрема отруйних, – каракуртів, тарантулів, жовтосумих павуків. Ця обставина, а також те, що чоловік у Болграді після укусу павука опинився в лікарні, зумовлює необхідність більш серйозного ставлення до ситуації.

 

Як зробити відпочинок на природі та роботу на присадибній ділянці безпечними?

Прогулянки у парках, відпочинок у зелених прибережних зонах дарують чудові миттєвості прохолоди серед спекотного літа. Але вони стають сьогодні потенційно небезпечними. Тому, обираючи місце для відпочинку, потрібно звернути увагу на відсутність каміння, острівців трави, тріщин у землі та нір, у яких можуть мешкати павуки. Йти на прогулянку краще у кросівках, щоб захистити ноги, і краще не заходити до хащів.

Уважніше треба ставитись також до роботи у саду чи на городі. Рукавички – незамінний атрибут, особливо на городі. Як і закрите взуття.

Їх треба знати за описом

 

Каракурт – один із найотруйніших павуків. Це чорні павуки з круглим тілом, розміри яких можуть досягати двох сантиметрів. Самці мають характерний малюнок із червоних плям, оточених білим.

Цей вид мешкає на узбережжях, у низинах, біля бур’янів і трави, на городі (якщо після поливу утворилося вологе середовище).

Укус каракурта болісний. Зазвичай людина відчуває дію отрути за 15-30 хвилин, протягом першої години біль віддає в кінцівки або живіт. Може з’явитися пітливість, нудота, підвищена температура, утруднене дихання, біль у м’язах, головний біль та судоми.

Тарантул – найбільший павук в українській фауні, який може зустрітися людині у полі, на городі, пасовищі, узбіччі дороги. Вони риють у землі нірки, іноді до метра глибиною, які вистилають павутиною.

 

Як і інші павуки, тарантули не нападають першими. Укус тарантула можна порівняти з укусом бджоли. Він не є смертельно небезпечним для людини, але може загрожувати досить сильною алергічною реакцією.

Жовтосумий павук має жовте тіло та чорні хеліцери. Він не плете сіток і живе у траві.

Кожного літа медики стикаються з двома-трьома випадками укусів цього павука. Хоч його й не вважають небезпечним для людини, але його укус може викликати алергічну реакцію.

Чого не можна робити, якщо вас укусив павук?

 

  • Спроби зробити в місці укусу одним з цих павуків надріз, щоб посилити кровотечу або щоб відсисати отруту, не мають сенсу та небезпечні – отрута швидше пошириться і ще більше ускладнить стан постраждалого.
  • Не можна накладати джгут.
  • Не можна годувати постраждалого та давати йому алкогольні напої задля зменшення болю.

Що робити, якщо вас укусив павук?

  • Запам’ятати або сфотографувати павука.
  • Обробити рану дезінфікуючим засобом або мильною водою.
  • Забинтувати рану та накласти холодний компрес.
  • Накласти пов’язку трохи вище місця ураження.
  • Дати постраждалому випити багато води, знеболювальний та протиалергічний препарати.

У МОЗ наголосили, що у разі укусу павука важливо звернутися до найближчого медичного закладу. Лікар огляне місце укусу та надасть рекомендації щодо подальшого нагляду чи лікування, враховуючи стан здоров’я постраждалого.

У випадку алергічної реакції на укус (наскільки сильною вона буде, залежить від індивідуальних особливостей постраждалого) та погіршення самопочуття, пацієнта можуть направити до стаціонару для подальшого лікування.

Світлана Комісаренко


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.