АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Коли в Одесі відкрили парк Шевченко?


17-07-2022, 15:00 |

13 липня 1935 року парк Шевченка було відкрито після реконструкції. Ідея розбити на місці колишньої фортеці парк з’явилася ще у 1840-х роках. Здійснено її не було, проте на місці, де планували парк, стали просто висаджувати дерева, а саму територію назвали Кріпосним садом.

 

Парк з’явився тільки під час перебування міським головою Григорія Маразлі. Він запропонував розбити на місці Кріпосного саду міський парк та привласнити йому ім’я імператора Олександра II. Саме в цей час планувався імператорський візит до Одеси, і Маразлі сподівався отримати дозвіл на перейменування парку. Такий дозвіл, звісно, ​​було отримано.

У вересні 1875 року імператор відвідав парк, де для нього збудували спеціальний павільйон. Тепер на цьому місці стоїть Олександрівська колона, зведена 1891 року. За легендою, Олександр навіть особисто посадив у парку дуб, а сам парк отримав назву Олександрівський.

 

У 1910 році тут відбулася історична подія — «Фабрично-заводська, художньо-промислова та сільськогосподарська всеросійська виставка». Вона проходила під егідою одеського відділення технічного товариства та товариства сільського господарства Південної Росії, на ній було виставлено багато тисяч експонатів як з усіх кінців країни, так і з-за кордону.

 

Після революції, 30 квітня 1920 року, парк був перейменований на честь Тараса Шевченка. Через кілька років парк зазнав серйозної реконструкції, був обнесений металевою огорожею та поділений на зони відпочинку. Серед них були паркова, театральна, науково-навчальна, фізкультурна зони, а також приміщення музейних виставок та атракціони. Крім того, на території парку розташовувалися дитячий та ясельний сади.

У 1936 році на території парку Шевченка з’явилися стадіон ЧМП, літній кінотеатр, ресторан, водна станція, а також Зелений театр, де виступали Леонід Утьосов, Аркадій Райкін , Тарапунька та Штепсель, Михайло Водяний.

Ірина СОРОКІНА


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.