АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Запитайте у лікаря: найпоширеніші міфи про здоров’я


26-08-2022, 19:00 |

Часто поради людей, далеких від медицини, професійних лікарів жахають. А більшість так званих народних методів лікування виявляються неправильними та навіть небезпечними. «Одеське життя» пропонує добірку порад від Міністерства охорони здоров’я України про те, як правильно поводитися в тій чи іншій ситуації, щоб не нашкодити, а допомогти потерпілій людині.

 

МІФ. Кровотечу з носа можна зупинити, закинувши голову

Факт. При закиданні голови кровотеча не зупиняється, а кров стікає в стравохід і може спричинити блювання. Щоб зупинити носову кровотечу, потрібно трохи нахилитися вперед, притиснути крило носа до носової перегородки та утримувати, доки кровотеча не зупиниться.

Стаття на тему: Консультація лікаря: Чому йде кров із носа?

МІФ. Люди з татуюванням не можуть здавати кров

Факт. Наявність татуювань, а також пірсингу та мікроблейдингу не є протипоказанням до донації крові. Люди, які їх мають, можуть бути донорами, якщо вони не мають певних захворювань. Однак проведення таких маніпуляцій є показанням для усунення від донорства на шість місяців або чотири місяці за умови негативного результату NAT-тесту на гепатит С.

МІФ. Якщо людина подавилася, треба стукати їй по спині

Факт. У разі часткового удушення, коли людина ще може говорити або має свистяче дихання, потрібно спровокувати кашель. Це сильний захисний рефлекс, який допомагає позбутися того, що знаходиться в дихальних шляхах. Якщо стукати постраждалого між лопатками, коли він перебуває у вертикальному положенні, стороннє тіло опуститься ще нижче. Там дихальні шляхи ще й це, навпаки, сприятиме повному задушенню постраждалого.

МІФ. Якщо дитина подавилася, її потрібно підняти ногами догори і струшувати

Факт. Це небезпечно. Такі дії можуть призвести до серйозних травм у шийному відділі хребта та навіть до інвалідності. Необхідно нахилити дитину вперед і робити удари, що ковзають між лопатками. Якщо це не допомогло, потрібно робити кулаком, що давлять руху, в ділянку вище пупка – абдомінальні поштовхи. Цю навичку потрібно відпрацювати на тренінгах до автоматизму.

МІФ. Після здачі крові не можна займатися спортом

Факт. Донорство крові не впливає на здатність людини виконувати фізичні вправи. Донор може відновити заняття спортом того ж дня, коли здавав кров, як тільки почуватиметься досить комфортно. Водночас рекомендується відпочити 15-20 хвилин після процедури та не захоплюватися інтенсивними навантаженнями у цей день. Також варто уникати підняття тяжкості тією рукою, з якої брали кров.

 

МІФ. Вегетаріанці не можуть бути донорами крові

Факт. Люди, які не вживають м’яса або продуктів тваринного походження, так само, як і решта, можуть бути донорами, якщо відповідають усім медичним вимогам. Їхню кров перевіряють на рівень концентрації гемоглобіну та вміст феритину, і, якщо немає відхилень від норми, їх допускають до донації.

МІФ. Під час судом необхідно тримати язик хворого

Факт. Це може лише зашкодити. Не треба розмикати щелепи людини, у якої почалися судоми, і тримати їй язик будь-якими предметами чи пальцями. Головне – убезпечити людину від травм, тобто підкласти щось м’яке під голову, відсунути небезпечні предмети. Важливо підтримувати постраждалого у безпечному становищі, доки не закінчаться судоми. Якщо після судом людина перебуває у свідомості і лежить горілиць, то дійсно існує небезпека западання язика та порушення прохідності дихальних шляхів. Саме тоді потрібно перевернути людину в так зване стабільне бічне положення для забезпечення прохідності дихальних шляхів та запобігання удушенню блювотними масами.

Ви також можете дізнатися: Запитайте у лікаря: як боротися із заїдами на губах?

МІФ. Людину, що захлиналася, потрібно перегнути через коліно або підняти його ноги вгору, щоб з дихальних шляхів витекла вода

Факт. Такі дії лише забирають дорогоцінний час та є неправильними. Головне – якнайшвидше перевірити, чи дихає людина, і забезпечити прохідність дихальних шляхів. Якщо дихання відсутнє – зробити 5 рятувальних вдихів. Якщо людина після цього не дихає, почати натискання на грудну клітку і якнайшвидше викликати швидку допомогу.

 

МІФ. Небезпечно підходити до людини, яку вдарила блискавка

Факт. Небезпечно підходити до людини, яку вдарило електричним струмом, дія якого продовжується. Після удару блискавкою електричний розряд іде в землю, і постраждалий не становить небезпеки для оточуючих. Спочатку потрібно оцінити, чи людина у свідомості і дихає. Якщо вiн непритомний і дихає, його потрібно перевернути в стабільне бічне становище. Якщо непритомний і не дихає – розпочати реанімаційні заходи, попередньо викликавши бригаду швидкої допомоги.

МІФ. При втраті свідомості людині допоможе лише нашатир

Факт. У сучасній домомедичній допомозі взагалі не вживають нашатирний спирт. Нашатир дратує дихальний центр, стимулюючи людину зробити вдих, і, якщо неправильно його використовувати, це може спровокувати зупинку дихання. Тому не використовуйте нашатир, якщо людина непритомна! Якщо потерпілий дихає, переверніть його у стабільне бічне положення, викликайте швидку допомогу. Якщо людина не дихає, потрібно розпочати базові реанімаційні заходи.

МІФ. Якщо вкусила змія, потрібно накласти джгут

Факт. Накладати джгут – небезпечно. Достатньо знерухомити ту частину тіла, де знаходиться місце укусу. Під час руху скорочуються м’язи і прискорюється кровопостачання, тому зміїна отрута при русі може швидше поширитися організмом. Для звуження судин можна прикласти до місця укусу щось холодне – щоб запобігти швидкому всмоктуванню отрути, і обов’язково звернутися за медичною допомогою.

МІФ. Місце укусу павука треба припекти вогнем

Факт. Це небезпечно і марно, адже після укусу отрута виявляється під шкірою, а не на поверхні. Тому щоб білок, яким і є отрута павука, згорнувся, потрібно надто глибоко обпекти шкіру, що явно призведе до більш тяжких наслідків.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.