АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Архітектурні таємниці Одеси: де була резиденція градоначальників?


11-11-2022, 19:00 |

По вулиці Маразлієвській, 18 в Одесі знаходиться двоповерховий вишуканий особняк, спроектований одним із найоригінальніших одеських архітекторів Левом Влодеком. Спочатку цей будинок належав Юхиму Менделевичу, так само, як і історичний торговий центр «Пасаж».

 

Орієнтовно будівлю було збудовано 1880 року у стилі неокласицизму для Юхима Менделевича, який займався хліботоргівлею. На початку минулого століття особняк став міською власністю.

1907 року до Одеси на посаду градоначальника було призначено 70-річного генерал-лейтенанта Василя Новицького, який оселився в колишньому особняку Менделевича на Маразлієвській. Проте не минуло й трьох місяців, як Новицький помер. Після нього сюди вселився наступний градоначальник генерал Іван Толмачов. І з цього часу до революції особняк залишався резиденцією одеських градоначальників.

Після революції у будівлі працювали різні організації комунально-побутового профілю, а також дитячий садок. Через постійні реконструкції та переробки від внутрішнього оздоблення та первісного планування нічого не залишилося, збереглися хіба що унікальні парадні сходи – дерев’яні, з набірними балясинами. Натомість фасад будівлі зберігся майже повністю.

Особняк відокремлений від вулиці кованою огорожею і має в плані Г-подібну форму, яку утворюють два крила. Головне з них знаходиться у глибині ділянки. Під час проектування Лев Влодек фактично «розгорнув» будинок задом наперед, зробивши дворовий флігель видимим з вулиці. Це дозволило розпланувати перед головним входом велике подвір’я, з соснами та фонтаном. Парадний вхід особняка зміщений вправо, до краю головного крила, і виділений частиною будівлі – ризалітом, який закінчується фронтоном і аттиком. Над головним входом також розташований балкон. Передбачається, що фасад прикрашений балюстрадою, яка до наших днів не збереглася.

Ірина Сорокіна


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.