АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Платимо за світло, газ, воду, тепло: 5 питань про комуналку у воєнний час


12-12-2022, 11:00 |

Як завжди, в опалювальний сезон платежі за комуналку значно збільшуються. І запитань у споживачів постає більше, особливо з урахуванням воєнного часу. Ще з початком повномасштабного вторгнення виникли різні ситуації: хтось втратив роботу, хтось поїхав з дому, а хтось і зовсім втратив рідні стіни. За останні дев’ять місяців таких сімей побільшало, а отже й питання оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП) у нестандартних випадках є дуже актуальними. «Одеське життя» відповідає на найпоширеніші питання.

 

Як оплачувати комуналку у воєнний час?

У регіонах, де не проходять активні бойові дії, – працюють бізнес, транспорт тощо – нарахування та оплата здійснюється, виходячи з умов договору, укладеного між споживачем та виконавцем (управителем) житлово-комунальних послуг. Тобто якщо послуга надається, вона, як і належиться, має оплачуватися.

Як вирішується питання з оплатою, якщо житло зруйновано або перебуває на тимчасово окупованій території?

Якщо будинок (квартира) було зруйновано внаслідок військових дій, і з цієї причини комунальні послуги і послуга з управління багатоквартирним будинком не надаються (не надавалися), плата не нараховується. Але факт втрати житла має бути підтверджено у місцевих органах влади.

Щодо тимчасово окупованих територій – роз’яснення свого часу надала Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Так, на окупованій території платити за комунальні послуги потрібно лише на рахунки комунальних підприємств, відкритих відповідно до законодавства України. Переказ коштів за надані житлово-комунальні послуги на рахунки банківських установ, підконтрольних окупаційній владі, або внесення готівки не зараховується як оплата. Це загальне правило. Але головне – не наражати себе на небезпеку. І тут ви маєте право діяти залежно від ситуації.

Чи треба платити, якщо сім’я змушена була залишити свій будинок?

Відповідно до статті 7 Закону «Про житлово-комунальні послуги» №2189, споживач має право не оплачувати вартість комунальних послуг, якщо він був відсутній у житловому приміщенні понад 30 календарних днів. Це стосується поставки централізованого водопостачання та водовідведення, якщо в будинку не встановлено прилади обліку, а також вивезення сміття. Але період відсутності доведеться підтвердити документально – надати довідки з тимчасового місця проживання, лікування, проходження військової служби або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Надіслати комунальникам заяву з підтверджуючими документами можна електронною поштою, Вайбером, Телеграмом тощо.

Водночас стаття 7 не застосовується:

  • якщо споживач має прилади обліку води – у такому разі обсяг спожитих послуг фіксується за показниками приладів обліку, відповідно і нараховується плата за ці послуги (також під час воєнного стану для тих споживачів, які не передають показники лічильників води або у яких відсутні лічильники, застосовується коригуючий коефіцієнт);
  • до послуги теплопостачання, оскільки за відсутності споживача його будинок (квартира) опалюються;
  • до послуги з управління багатоквартирним будинком, оскільки вона фактично надається керуючою компанією.

Звісно, якщо будь-яка послуга не надавалася або не надавалася в повному обсязі, споживачам повинні перерахувати розмір плати.

Комунальні борги можуть заморозити?
Споживачі, які сподіваються, що комунальні борги за воєнний період заморозять або спишуть, найімовірніше, розчаруються. Надходження від плати за комунальні послуги – по суті єдине джерело доходу для виконавців послуг, і ці гроші мають йти на ремонтні роботи, відновлення пошкодженої інфраструктури. Тим більше, що і на державному, і на регіональному рівнях працюють програми підтримки малозабезпечених споживачів. Тобто такі «списання» малоймовірні.

Чи можуть комунальники нарахувати пеню за несплату?

До припинення або скасування воєнного стану заборонено:

  • нараховувати та стягувати штрафи, пеню;
  • робити інфляційні нарахування;
  • нараховувати відсотки на заборгованість;
  • припиняти або призупиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їхньої несплати або оплати не в повному обсязі.

Крім того, під час воєнного стану заборонено відкриття виконавчих проваджень і стягнення комунальної заборгованості у громадах, розташованих в районах проведення військових дій, або які перебували (перебувають) у тимчасовій окупації, блокаді згідно з переліком, затвердженим Міністерством реінтеграції.

Що робити, якщо немає можливості оплачувати комунальні послуги?

Воєнний стан колись закінчиться, і якщо будуть борги – їх доведеться сплачувати. Щоб не погіршувати становище, вжити заходів краще зараз.

  • ВАРІАНТ 1. Можна звернутися до служби, якій ви заборгували, і написати заяву про реструктуризацію (оплату частинами) боргу.
  • ВАРІАНТ 2. Оформити субсидію. Процедура має свої особливості, зокрема потребує документального підтвердження вашої часткової неплатоспроможності.

Ольга Новикова


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.