АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Генератор для дому за гроші мерії: як компенсувати покупку з бюджету?


4-01-2023, 11:00 |

Під час звичних відключень світла, які тривають до кількох діб, звичайним пауербанком не обійтися. У хід пішли генератори, портативні зарядні станції та навіть саморобні прилади для накопичення електроенергії. Ажіотаж спровокував підняття цін – іноді в кілька разів, однак і це людей не зупиняє: попит є, а на поставку деяких позицій уже потрібно чекати від двох тижнів до двох місяців.

 

Скільки коштує «енергонезалежність» і як заощадити на таких пристроях, розбиралися у Центрі громадського моніторингу та контролю.

Життя під шум генераторів

У листопаді 2022 року в Україну ввезли понад 350 тисяч генераторів. Їх характерний звук зараз чутний на будь-якій вулиці будь-якого міста країни. З 10 жовтня попит на генератори зріс у десять разів, а їхня вартість – не менш як на третину. Генератор зараз коштує в середньому 15-45 тисяч гривень залежно від потужності, не рахуючи вартості супутніх матеріалів і палива.

Генератори бувають трьох видів:

  1. бензинові – компактні, прості в експлуатації та обслуговуванні, доступні, але галасливі, потребують періодичного «відпочинку» та чутливі до палива;
  2. дизельні – невибагливі до палива, не такі гучні, надійні, але дорожчі;
  3. газові – економічні, без різкого запаху, надійні та дорогі.

Покупка генератора: як заощадити?

Якщо ви живете в багатоквартирному будинку – є шанс відшкодувати частину суми, витраченої на генератори: у Києві, Сумах, Львові, Чернівцях, Тернополі, Полтаві, Миргороді та Одесі місцева влада вирішила компенсувати частину їхньої вартості.

 

Цю ініціативу 30 листопада підтримала Одеська міськрада. На таку послугу зможуть розраховувати поки що лише мешканці будинків, де створено ОСББ. Компенсувати планують до 70% вартості генератора, але не більше 100 тисяч гривень для одного будинку. Загалом на це із бюджету цього року виділять п’ять мільйонів гривень, а наступного – 30 мільйонів.

Важливо! Компенсація в Одесі передбачається лише за генератори, які купувалися за безготівковим розрахунком, та ті, що були придбані під час військового стану.

При цьому в міськраді зазначили, що питання потребує доопрацювання, оскільки компенсація не стосується будинків, де не створено ОСББ, наприклад ЖЕКів, які перебувають під управлінням.

УВАГА! Генератор суворо заборонено встановлювати на балконі або в квартирі, оскільки він виділяє небезпечний чадний газ.

Чи можна отримати компенсацію за генератор уже сьогодні?

У прес-службі Одеської міськради нам пояснили, що отримати компенсацію за купівлю генератора можуть тільки ОСББ або ЖБК (житлово-будівельний кооператив). Для цього представник будинку має звернутися до районної адміністрації та ознайомитися з правилами компенсації. Далі – придбати генератор, встановити його, подати до райадміністрації заяву (зберегти всі чеки та документи) та викликати спеціальну комісію. Експерти проведуть аналіз, зроблять висновок та погодять компенсацію.

 Поки що в Одесі було подано лише дві відповідні заяви.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.