АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Лікарні, аптеки, швидка: як отримати медичні послуги без світла?


5-01-2023, 17:00 |

Постійні обстріли країни-агресора призвели до того, що зі світлом, зв’язком та інтернетом виникають значні перебої. А оскільки практично вся медична система країни перейшла на електронну документацію, виникає питання: як під час блекауту оформити напрямок, лікарняний лист чи викликати швидку допомогу?

 

Ліки продадуть за паперовими рецептами

На час військового стану, а також у разі відсутності світла та зв’язку, МОЗ дозволило лікарям виписувати «паперові» рецепти на ліки за програмою «Доступні ліки». Він повинен містити інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта. Крім того, у рецепті обов’язково має бути зазначено, чи буде препарат повністю безкоштовним чи доведеться сплатити якусь суму. Один рецепт може бути виписаний не більше ніж на три препарати. На рецепті лікар повинен поставити свій підпис та друк, а аптека зобов’язана видати за ним ліки.

Напрямки на процедури без інтернету

Якщо немає інтернету, лікар, звичайно, не зможе видати пацієнтові електронний напрямок на необхідні процедури або до вузького фахівця. Однак зараз електронний напрямок можна замінити паперовим, як раніше. Напрямок може видати як сімейний лікар, так і лікар-фахівець. Всі єдині установи, які уклали договір з НСЗУ, під час військового стану та блекауту зобов’язані приймати пацієнтів з паперовими напрямками так само, як і з електронними. При внесенні до електронної системи даних про послугу лікар повинен зазначити, що видав паперовий напрямок. Пацієнти з паперовими напрямками мають право отримати безкоштовно медичні послуги, передбачені Програмою медичних гарантій.

 

Оформлення лікарняного листа

Якщо немає світла і неможливо виписати електронний лікарняний лист, лікар може оформити його на паперовому бланку. Якщо паперових бланків у медзакладі немає, лікар, з дозволу керівництва, може виписати лікарняний на аркуші паперу за формою, затвердженою МОЗ. Так само можна оформити свідоцтво про народження. Крім того, за відсутності світла та зв’язку лікар зможе внести дані до електронної системи охорони здоров’я пізніше – протягом п’яти робочих днів після закінчення звітного періоду.

Швидка допомога та планові операції під час блекауту

Якщо немає зв’язку, швидку допомогу викликати навряд чи вдасться. Щоб не залишитися без медичної допомоги у разі екстрених ситуацій, потрібно заздалегідь з’ясувати, де знаходиться найближчий медичний заклад. Якщо дозволяє здоров’я, ви можете звернутися туди самостійно. Для тих, чиє самопочуття не дозволяє їхати до лікарні, можуть працювати резервні номери швидкої допомоги. Як повідомили у департаменті охорони здоров’я Одеської обласної держадміністрації, один із таких номерів (093) 487-06-03, правда, там працює автовідповідач.

Планові госпіталізації та операції, повідомили у міському департаменті охорони здоров’я, в Одесі поки що проводяться. Але все залежить від поточної ситуації та від забезпечення медичних закладів генераторами.

Читайте також: Чи зроблять операцію під час відключення світла?

 


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.