АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Архітектурні таємниці Одеси: на Маразлієвській є незвичайний будинок


9-01-2023, 19:00 |

В Одесі по вулиці Маразлієвській, 10 розташована будівля з флігелем, збудована з використанням елементів ренесансу та бароко. Воно виглядає надзвичайно завдяки змішанню архітектурних стилів, незважаючи на те, що на початку цього століття його надбудовували.

 

Власниками будинку та флігеля були представники найбагатшої купецької родини Котляревських, які торгували мануфактурою. Засновником фірми ще 1833 року був Петро Котляревський, ім’я якого в Одесі було добре відоме поряд з іменами одеських купців-мільйонерів Пташникових та Ближенських.

У період між 1880 і 1890 роками один із представників родини Котляревських збудував на вулиці Маразлієвській дві невеликі дзеркальні по відношенню одна до одної будівлі, які відомі нам як будинок і флігель Котляревських. Згодом ці будівлі було продано окремо.

 

Ім’я архітектора, який створював проект цих будівель, сьогодні невідоме. Проте за стилем та деякими іншими ознаками вони нагадують будови Демосфена Мазірова чи Юрія Дмитренка, хоча напевно стверджувати це не можна.

Будинки є суворими паралелепіпедами зі зрізаними кутами. Парадні входи розташовані з фасадного боку, а основні житлові приміщення знаходяться на другому поверсі. Вікна з цього боку оздоблені лиштвами у стилі ренесансу.

При всій своїй витонченості та легкості будівля з фасадного боку виглядає досить суворо. Тут немає ліпних та декоративних прикрас, а розташування наявних архітектурних елементів підпорядковане геометричним законам. Будинок та флігель мають масивні карнизи.

Вікна напівпідвального поверху зберегли оригінальні ґрати. А ось ворота огорожі, які були чудовим зразком ковальського мистецтва другої половини XIX століття, за радянських часів були знищені. Їх вдалося відтворити лише на початку 2000-х років.

Ірина Сорокіна


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.