АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Бунтарі, які підкорили світ: 16 січня – Всесвітній день «Бітлз»


16-01-2023, 19:00 |

Сьогодні, 16 січня, меломани всього світу відзначають одне з найулюбленіших свят – Всесвітній день гурту «Бітлз» (The Beatles). Цього дня шанувальники легендарної «ліверпульської четвірки» згадують історію гурту та слухають її хіти.

 

«Бітлз» – британський рок-гурт з Ліверпуля, заснований у 1960 році і відомий як один з найуспішніших гуртів ХХ століття. The Beatles зробили величезний вплив на рок-музику та музичну культуру загалом. Згодом багато рок-музикантів визнавали, що зайнятися творчістю їх спонукали саме композиції цього гурту.

За версією музичного журналу Rolling Stone, «Бітлз» – перші у рейтингу найвидатніших виконавців усіх часів, а їхні пісні лунають у різних куточках світу кожні 15 секунд.

Свято на честь одного з найпопулярніших гуртів відзначається з 2001 року з ініціативи ЮНЕСКО. Дата була обрана не випадково: саме 16 січня 1957 року в Ліверпулі було відкрито клуб The Cavern, де і почали свій шлях до слави тоді ще нікому не відомі «бітли», а саме молоді музиканти Джордж Харрісон, Джон Леннон і Пол Маккартні. А потім до них приєднався барабанщик Рінго Старр.

Перш, ніж стати «бітлами», хлопці називалися Beatals, Silver Beats, Silver Beetles, Silver Beatles. Назва The Beatles з’явилася у квітні 1960 року. Як згадували учасники гурту, ідея належала Джону Леннону та тодішньому гітаристу гурту Стюарту Саткліффу. Слово Beatles звучало як «жуки» (beetles англійською), але в той же час писалося через «а» – і тоді в очі впадав корінь «beat», як біт-музика. На Beatles і зупинилися.

Музика «Бітлз» швидко підкорила ліверпульські паби та клуби. Але компанії звукозапису тривалий час відмовляли їм. 1962 року вони уклали перший контракт із продюсером, записали перші пісні і цього ж року підкорили національний хіт-парад.

А з 1963 року, після випуску синглу Please Please Me, The Beatles стали популярними на весь світ, породивши явище, що існує й зараз – бітломанію.

Відомі цитати The Beatles

Варто відзначити, що своїм успіхом гурт The Beatles зобов’язаний лише творчості – хлопці з ліверпульської четвірки були бунтарями, які схвилювали консервативну Великобританію і підкорили Америку своєю невимушеністю: вони вміли заткнути за пояс будь-якого сноба, а на гостру критику відповідали сарказмом. Ось лише деякі їх цитати:

  • Життя це те, що відбувається з нами, коли ми намагаємося займатися зовсім іншими справами. (Джон Леннон)

  • Одна частина мене постійно переживає, що я звичайний невдаха, тоді як інша вважає себе Господом Богом. (Джон Леннон)

  • Ми часто б’ємося головою об стіну, коли могли б спокійно вийти через двері. (Рінго Стар)

  • Чи є у диявола своє радіо? Так! Це плітки. (Джорж Харрісон)

  • Для кожного чоловіка рушійна сила – це жінка. (Джон Леннон)

  • Геніальність, певне, одна з форм божевілля. (Джон Леннон)

  • Найприємніше відкривати газету і не знаходити там жодного слова про себе. (Джорж Харрісон)

  • Талант – це здатність вірити в успіх. Повне марення, коли кажуть, що я раптом відкрив у собі обдарування. я просто працював. (Джон Леннон)

У 1965 році вперше прозвучала пісня Yesterday – вона вважається найвідомішим твором четвірки Ліверпуля.

У червні 1967 року «Бітлз» стали першими, чий виступ транслювали на весь світ супутниковим телебаченням. Тоді було представлено нову пісню All You Need Is Love, а концерт дивилися майже 400 млн глядачів.

30 січня 1969 року на даху лондонської будівлі The Beatles востаннє виступили наживо.

Наприкінці 1960-х музиканти відчули, що мають різне бачення творчості. 10 квітня 1970 року Пол Маккартні заявив, що у зв’язку з «особистими, діловими та музичними розбіжностями» не бачить можливості продовження існування The Beatles. Останній альбом, Abbey Road, «бітли» записали вже після розпаду гурту.

 

Зараз Пол Маккартні та Рінго Старр, як і раніше, займаються музикою. Джона Леннона було вбито в 1980 році поруч зі своїм будинком у Нью-Йорку фанатиком Марком Чепменом. Джордж Харрісон помер від раку 2001 року.

The Beatles написали понад 240 пісень, записали безліч синглів, випустили 13 альбомів, знялися у кількох фільмах та телешоу. Документальний фільм «Антологія Бітлз» у 1995 році переглянули 420 млн осіб.

У Всесвітній день The Beatles у всьому світі проводяться різноманітні заходи та кавер-концерти на честь знаменитої групи, а меломани знову включають Yesterday, Yellow Submarine, Let It Be та інші хіти групи, що стали «золотими».

А ви коли-небудь слухали «бітлів» і які композиції вам найбільше полюбилися?


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.