АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 В Одесі рятуватимуть унікальний історичний будинок у провулку Ляпунова


13-02-2023, 15:00 |

Будинок під номером 12 у провулку Ляпунова оточений огороджувальною стрічкою. Тут розпочинаються роботи з порятунку ще одного одеського раритету, який просто волає про порятунок.

 

Історичний будинок у провулку Ляпунова треба терміново рятувати

Цей будинок – житловий. І на фасаді, і з боку двору тут і там мелькають «маячки». Тріщини малі та величезні, сколи, уламки ліпнини та старовинні двері, які теж наче просять про допомогу. А зовні — балкони, що покосилися, дранка, яка стирчить з-під слідів штукатурки…

 

«Одеське життя» повідомляло, що з 13 лютого проїзд по провулку Ляпунова буде перекрито. Причина – будинок під номером 12 збираються рятувати.

Як значиться офіційно, на цей житловий будинок очікують «невідкладні стабілізаційні заходи щодо запобігання подальшому розвитку аварійного стану фасадного флігеля житлового будинку».

Дивлячись на пам’ятник архітектури, відразу стає ясно: він і справді потребує цих найнагальніших стабілізаційних заходів.

Про те, що будинок перебуває у жахливому стані, його мешканці скаржилися вже давно. Більше того, у листопаді 2021 року у департаменті міського господарства оголосили тендер на створення проектно-кошторисної документації щодо відновлення будівлі. До робіт збиралися розпочати за півроку. Але почалася війна.

 

 

 

Історія унікального одеського будинку

Ну а тепер — про історичне надбання, яке збираються рятувати.

На його фасаді – охоронна табличка з даними про будинок. Зазначимо – даними, які не відповідають дійсності. Ніякий це не «прибутковий будинок Едуардса». Дім Едуардса і справді знаходиться у провулку Ляпунова, але під номером 3, а не 12. До речі, нещодавно на будинку номер 3 з’явилася пам’ятна табличка на честь скульптора Бориса Едуардса.

Архітектурна фотобаза PhotoBuildings вказує, що будинок номер 12 по провулку Ляпунова був побудований в 1909 як прибутковий будинок Анни Козинець. Будинок збудований у стилі модерн.

 

Ну а про найатмосферніший одеський провулок Ляпунова — читайте у нашому довоєнному матеріалі: Одеський провулок Ляпунова – без жодного вказівника, але з “великими питаннями життя”.

 


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.