АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 В Одесі можуть почати знімати ордени з пам’ятників


22-03-2023, 15:00 |

Громадська ініціатива “Деколонізація України”. запропонували демонтувати ордени Леніна з двох одеських скульптур: пам’ятників маршалу Малиновському та конструктору Нудельману.

 Малиновський, сам одесит, був одним із керівників операції зі звільнення Одеси від німецько-фашистських загарбників у 1944 році.

Чи потрібно “знімати” Ордени з пам’ятників?

Ініціативу висунула громадська ініціатива “Деколонізація України”. Але у міській раді Одеси цю пропозицію відкинули, про що повідомили самі громадські діячі.

Йдеться про пам’ятник конструктору техніки військового та громадського призначення Олександру Нудельману, розташованому на бульварі Жванецького та пам’ятнику маршалу Радянського Союзу Родіону Малиновському – у сквері на вулиці Преображенській, 2.

Пам’ятник винахіднику Олександру Нудельману в Одесі

У відповіді мерії сказано, що демонтувати ордени не будуть, тому що заборона закону України не поширюється на використання символіки комуністичного тоталітарного режиму на витворах мистецтва, створених до набрання чинності законом і якими , зокрема, нагороджувалися особи до 1991 року.

З Одеського залізничного вокзалу орден з медаллю зняли

Схожа ситуація була в Одесі з радянськими орденами на фасаді Одеського залізничного вокзалу. Керівництво залізниці завзято чинило опір їхньому демонтажу, посилаючись на ці ж положення закону.

Але незабаром після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну з власної ініціативи прикрило радянські символи – орден Леніна і медаль Золота зірка банерами і пообіцяло незабаром їх демонтувати.

Нагадаємо, що нещодавно після ініціативи “Деколонізації України” міськрада Одеси прийняла рішення демонтувати пам’ятну дошку розташовану за адресою Ланжеронівський узвіз, 2. Також мерія розгляне питання про демонтаж пам’ятника юному Леніну на вулиці Костанді, 4.

 


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.