Великдень-2023: скільки коштуватимуть одеситам паски та крашанки? (фоторепортаж)
8-04-2023, 19:00 |
Не за горами найбільше і світле християнське свято – Великдень. Цього року за католицьким календарем свято випаде на 9 квітня, а за православним – на 16 квітня. Деякі одесити та гості нашого міста вже готуються до урочистостей. Хтось закуповує яйця, хтось скуповує борошно, а хтось придивляється до великодніх прикрас. І «Одеське життя» вирішило поцікавитися, скільки у 2023 році обійдеться великодній кошик. Тому ми підготували для вас корисний фоторепортаж із цінами на найактуальніші великодні продукти.
Великодня паска
До рецепту традиційної паски входять такі інгредієнти:
борошно – 1,2 кілограма;
вершкове масло – 150 грамів;
маргарин – 100 грамiв;
сухі дріжджі – 75 грам;
цукор – 200 грамiв;
родзинки або цукати – 150 грамiв;
яйця – 5 штук;
ванільний цукор – 1 столова ложка;
цедра одного лимона.
Середня вартість продуктів:
борошно – від 14 гривень за кілограм на вагу або від 30 гривень за пачку масою 1,8 кілограма;
молоко – від 22 гривень за 400 мілілітрів або від 30 гривень за 900 мілілітрів, можна знайти по акції та за 25 гривень. На ринку від 40 гривень за пляшку домашнього молока;
вершкове масло – від 55-65 гривень за пачку масою 180 грам;
маргарин – від 35 гривень за пачку масою 200 грам;
цукор – від 30 гривень за 1 кілограм розважного;
яйця – від 30 гривень за 5 штук із магазину або від 40-45 гривень за 5 штук домашніх на ринку;
дріжджі – від 5-7 гривень за пачку сухих масою 12 грам;
родзинки – від 33 гривень за 150 грам або цукати – від 40 гривень за 100 грам;
ванільний цукор – 5 гривень за пачку масою 10 грам;
лимон – від 9 гривень за штуку.
І оскільки деякі продукти ми не можемо купувати в пропорціях, зазначених у рецептах, нам доводиться купувати все. У підсумку,щоб спекти 3 паски нам доведеться витратити на дані інгредієнтиприблизно 260 гривень.
Сирна паска
Улюблена багатьма сирна паска готується з таких інгредієнтів:
сир – 1 кілограм;
жовтки – 5 штук;
вершкове масло – 400 грамiв;
ванільний цукор та родзинки – за смаком.
Середня вартість продуктів:
сир жирний – від 60 гривень за 350 грам у магазинах або від 140-150 гривень за кілограм домашнього сиру на ринку;
вершкове масло – від 55-65 гривень за пачку масою 180 грам;
ванільний цукор – від 5 гривень за пачку масою 10 грам;
родзинки – від 33 гривень за 150 грам у магазині та від 25-30 гривень за 100 грам на базарі.
У результаті за кілограм сирної паски домашнього приготування мизаплатимо приблизно 240-260 гривень.
Крашенки
Фарбовані яйця – ще один головний атрибут на великодньому святковому столі. Щоб вийшло фарбування, зазвичай беруть:
яйця – 10 штук;
харчовий барвник для яєць – від 3 грам;
наклейки для яєць – до смаку.
Середня вартість продуктів:
яйця – від 60 гривень 10 штук у магазині або від 80-90 гривень домашніх на ринку.
фарба для яєць – від 3-4 гривень за 5 грам;
наклейки на яйця – від 8-9 гривень за 5 штук.
Крашенки нам коштуватимуть приблизно 75-80 гривень.
Додаткові інгредієнти/атрибути
Посипання та глазур
Щоб прикрасити паску або сирну паску, часто використовують глазур або посипання. На сьогодні їх ціни такі:
посипання – від 4 гривень за 7 грам;
глазурь – від 20 гривень за 75 грам.
Форма для випікання
Також багато господинь люблять використовувати одноразові форми для випічки пасок. Цього року вони коштують від 10 до 40 гривень за 4 штуки форм різного діаметру.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.