АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Де в Одесі знаходиться будинок, про який нічого не відомо


21-04-2023, 19:00 |

Будівля на вулиці Пантелеймонівській, 28 практично не вивчена істориками та краєзнавцями. Однак його елегантний вигляд та вишуканий декор привертають до нього увагу як одеситів, так і гостей міста.

 

Прибутковий будинок Бєляєва прикрашає собою Пантелеймонівську вулицю, яка не може похвалитися великою кількістю подібних будівель. В архітектурі будинку можна побачити елементи італійського ренесансу, неоготики та еклектики. Про власника будинку нічого не відомо — як і про те, хто саме з одеських архітекторів зводив цей будинок. Не знаємо ми і точної дати його побудови, але найімовірніше це кінець XIX століття.

Архітектурні деталі та елементи обробки вказують, що авторство проекту може належати видатним майстрам одеської архітектури, імовірно відомим одеським архітекторам Олександру Бернардацці або Альберту Шейнсу.

 

Оздоблення будинку Беляєва деяким чином нагадує оздоблення Нової купецької біржі (сучасної філармонії). Фасад прикрашають неоготичні елементи, які досить рідко можна зустріти у оздобленні одеських будівель.

Перший поверх будівлі виконаний у стилі італійського ренесансу — стрілчасті вікна, ніші із загостреним верхом та різьблені деталі фасаду. В прикрасі будівлі використані геральдичні елементи, наприклад, при оформленні в’їзної арки — на всі боки та над нею. Усередині арки знаходяться ніші, які були прикрашені фресковим живописом. За радянських часів зображення було зафарбовано, але під час реставрації у 2011 році один із орнаментів було очищено. Водночас були демонтовані унікальні віконні палітурки з вітражним склом.

Другий поверх декорований готичними трилисниками і стрілчастими нішами, під якими розпростерли крила витончені скульптурні зображення орлів. Щаблі та майданчики внутрішніх сходів облицьовані мармуром, а бильця прикрашені балясинами, увінчаними головами міфічних птахів.

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.