АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Адмірал Лазарєв: чому вулиця в Одесі носить ім’я імперського чиновника


24-04-2023, 19:00 |

Вулиця адмірала Лазарєва розташована в Малиновському районі та тягнеться від вулиці Степової до вулиці Мечникова. Раніше вона назвалася Циганською, потім була перейменована на Малоросійську. Після революції вулиці надали ім’я лівого есера Петра Лазарєва, одного з діячів Одеської республіки. В незалежній Україні вулиця дуже спритно змінила назву: тепер вона стала носити ім’я адмірала Лазарєва — першовідкривача Антарктиди та командувача Чорноморського флоту.

 

Експедиція Лазарєва відкрила Антарктиду

Михайло Лазарєв був сином сенатора і з’явився на світ у Володимирі. Перед самою смертю батько встиг віддати синів, у тому числі й Михайла, до Морського кадетського корпусу. У 15 років Лазарєв склав іспит на звання гардемарину і серед кращих учнів був направлений до Великобританії для вивчення військово-морської справи. Після повернення на батьківщину він служив на флоті та брав участь у війні 1812 року та російсько-шведській війні.

 

Через рік 25-річного Лазарєва було призначено командиром фрегата «Суворов», який здійснив кругосвітнє плавання, що тривало три роки. Ще через кілька років Лазарєв як командир шлюпа «Мирний» вирушив у другу навколосвітню подорож, яка увійшла в історію як перша антарктична експедиція. Вона довела, що шостий материк, Антарктида, справді існує, і вперше в історії людства підійшла до шельфових льодовиків шостого континенту.

Своє третє кругосвітнє плавання Михайло Лазарєв здійснив у 1822 році.

Почав процес обладнання суден паровими двигунами

У 1827 році Лазарєв брав участь у Наваринській битві і, командуючи кораблем «Азов», знищив п’ять ворожих судів. За мужність він був зведений у контр-адмірали і нагороджений відразу трьома орденами — грецьким, англійським і французьким.

Через п’ять років уславлений адмірал отримав нове призначення — він став начальником штабу Чорноморського флоту та портів, а також військовим губернатором Севастополя та Миколаєва. За Лазарєва Чорноморський флот отримав 40 нових суден, а на Чорному морі був побудований перший залізний пароплав.

Адмірал Лазарєв не раз доводив необхідність обладнання флоту кораблями на паровій тязі, проте через технічну та економічну відсталість імперії ця ідея так і не була здійснена. Проте було організовано підготовку кадрів для служби на парових судах.

Крім того, Лазарєв був талановитим кораблебудівником і географом. Він створив покращений проект кораблів, за яким збудували півтора десятка суден, а також налагодив роботу гідрографічного депо, яке видавало карти та атласи Чорного моря. Також при ньому було збудовано будинки адміралтейств у Миколаєві та Одесі.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.