АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Ситуація щодо захворюваності на кишкові інфекції в Одесі: понад два десятки людей у лікарні


17-05-2023, 13:00 |

Епідситуація щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції в Одесі залишається спокійною та контрольованою. Про це повідомили в Одеській міській раді.

 

Яка ситуація в Одесі щодо захворюваності на кишкові інфекції

Сьогодні стало відомо, що дві чотирирічні дитини загинули в Одесі в ніч на 14 травня.

Пізніше стало відомо від лікарів, що поставити остаточний діагноз було важко, оскільки дівчинка мала запальні зміни у складі крові. Також був токсикаційний синдром: у дитини була сіро-земляста шкіра, порушення периферичного кровообігу, нестабільна гемодинаміка, тому медики не виключали як харчове, так і отруєння хімічною речовиною.

Через таку тривожну ситуацію, Одеська міська рада дала статистику щодо хворих на кишкові інфекції в Одесі.

Наразі в міській клінічній інфекційній лікарні перебувають 23 пацієнти з гострими кишковими інфекціями, всім проведені обстеження для виявлення збудника захворювання.

За даними Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, за минулий тиждень захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одеси знизилася на 31,6%, порівняно з попереднім тижнем. Всього за тиждень зареєстровано 39 випадків гострих кишкових інфекцій, з них 56,4% — діти до 17 років.

Рекомендації щодо профілактики кишкових інфекцій:

  1. Не купуйте продукти харчування в приватних осіб у невстановлених місцях торгівлі.
  2. Не купуйте їжу там, де немає холодильника та проточної води (стрітфуд).
  3. Не пробуйте на ринках немиту продукцію (фрукти, баштанні) і не давайте пробувати дітям.
  4. Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням, якщо ви даєте їх дитині у сирому вигляді — можна додатково ополоснути кип’яченою водою.
  5. Влітку їжу слід готувати з розрахунку на один прийом їжі, особливо це стосується дитячих продуктів харчування, зокрема молочних сумішей.
  6. Продукти, що швидко псуються, повинні зберігатися тільки в холодильнику при температурі 2-6 °С. Готова їжа при кімнатній температурі може зберігатися близько двох годин.
  7. Не можна зберігати в холодильнику одночасно сиру та готову їжу, наприклад, котлети та сире м’ясо не повинні зберігатися на одній полиці. Бажано користуватися окремими ножами та обробними дошками для сирої та готової продукції.
  8.  Дотримуйтесь режиму термічної обробки продуктів харчування, особливо м’яса, риби, яєць, морепродуктів.
  9. Уважно дивіться на термін зберігання продуктів і не вживайте продукти з терміном придатності, що минув. При найменшому сумніві в якості їжі утримайтеся від її вживання.
  10.  Ретельно дотримуйтесь правил особистої гігієни. Якомога частіше мийте руки, особливо перед приготуванням їжі та після кожної перерви в процесі приготування, а також після відвідування санвузла.
  11.  Воду краще вживати бутильовану або свіжокип’ячену. Для маленьких дітей потрібно кип’ятити навіть бутильовану воду.

При появі симптомів харчового отруєння – кишкові розлади, нудота, блювання, висока температура тощо – негайно зателефонуйте своєму сімейному лікарю або педіатру, якщо захворіла дитина.

Якщо не маєте декларації з лікарем — можна подзвонити на цілодобовий call-центр міської служби невідкладної допомоги: 15-50 — зі стаціонарних телефонів, 0-800-50-15-50 — з мобільних.

При різкому погіршенні самопочуттся слід телефонувати в службу екстреної медичної допомоги «103».  Самолікування небезпечне для життя та здоров’я.


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.