АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Обмін 100 “білих” доларів на 90 “синіх”: шахрайська схема


21-06-2023, 11:00 |

Нацбанк України не встановлював обмежень щодо обміну валют на основі року випуску. Більш того, накладання подібних обмежень заборонено. Банкноти попередніх років випуску, які є законним платіжним засобом в іноземній державі, є дійсними.

 

Обмінники штучно створили ажіотаж, якому, на жаль, свідомо чи несвідомо «підіграли» деякі небанківські фінансові установи та банки. Це призвело до хвилі незадоволення громадян.

Ситуацію, що склалася, роз’яснив голова Нацбанку Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook.

“Окремо хочу сказати про шахрайські пропозиції обміну 100 «білих» доларів на 90 «синіх» – це не просто грубе порушення, це – аморально і неприпустимо, особливо в умовах війни”, – повідомив Андрій Пишний.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, згідно з яким відмова здійснити обмін готівкової валюти або накладання обмежень, буде каратися накладанням штрафу від п’ятисот (8500 гривень – ред.) до однієї тисячі (17 000 гривень – ред.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також варто зазначити, що касир не може оцінити справжність чи стан банкнот “на око”. Фінустановам заборонили відмовляти клієнтам в обміні валюти, якщо лічильник чи детектор на касі підтвердив справжність банкнот.

В Нацбанку повідомляють, що відмова в обмінні дійсних банкнот попередніх років (1996, 2003 рр.) буде розцінюватися як шахрайство.

Національний банк залежно від рівня вчиненого правопорушення вживатиме заходів впливу. Для банків передбачено штрафи у розмірі до 400 000 гривень, які незабаром буде збільшено за суттєві порушення. Для небанківських установ це буде штраф до 5% від розміру власного капіталу.

“Не втрачайте свої заощадження в спровокованій панікою гонитві за обміном валюти «білої» на «синю». Фантомні перестороги, які ви можете почути чи прочитати, щодо таких банкнот ‒ безпідставні”, – наголошує голова Нацбанку.

Поскаржитися на роботу банків чи фінустанов, які не прийняли валюту, можна наступним чином:


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.