АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Лаванда з Буджаку: 55 гектар, 300 осіб та повністю ручна робота


29-06-2023, 13:00 |

Чи знаєте ви, що в серці української Бессарабії знаходяться лавандові поля, які нічим не відрізняються від знаменитих прованських? Кожен, хто проїжджає наприкінці червня — на початку липня трасою Одеса — Рені перед в’їздом у село Василівка переконується в цьому особисто, і мимоволі (якщо в машині знаходиться жінка) зупиняється, щоб насолодитися бузковою красою лавандових полів.

 

Лаванда – багаторічний вічнозелений чагарник із ароматними суцвіттями всіх відтінків блакитного, синього та фіолетового кольору. У промислових масштабах вирощується у Франції, Греції, Італії, Болгарії, Англії, Німеччині. Вирощують лаванду і в Північній Африці, Індії, Китаї та Північній Америці. Донедавна лідером «ароматного» виробництва була Франція (Прованс), де розміри лавандових плантацій становлять понад 20 тисяч квадратних кілометрів. Але останнім часом Китай активно став розвивати цей напрямок, і сьогодні за обсягами виробництва наздоганяє Францію та Болгарію.

55-гектарне експериментальне поле лаванди

 

2021 року свій перший лавандовий урожай дало і 55-гектарне поле родини потомствених аграріїв Калаянових біля села Василівка Болградського району.

— Я тут народився і зацікавлений займатися аграрним бізнесом, бо мій батько багато років вирощує землю та вирощує різні корисні та потрібні нашій країні культури,

— каже Богдан Калаянов, уродженець села Василівка.

Ще будучи дитиною, Богдан часто бував у полі, спостерігаючи за тим, як працюють батько та старший брат, і, звичайно ж, пішов їх стопами.

2019 року родина Калаянових висадила своє перше лавандове поле. Таке бажання вони виникли після вивчення болгарського досвіду вирощування ароматної культури. Вирішили, що бессарабська земля може гідно себе показати в контакті з іноземним чагарником, і замахнулися на велике експериментальне лавандове поле. Результати порадували прогресивних аграріїв, і сьогодні лавандові поля Калаянових є візитівкою не лише села, а й цілого району.

300 людей висаджували все вручну

Проте вирощувати лаванду — праця непроста. Вона висаджується за допомогою саджанців та ще й вручну.

— Так, на посадці експериментального поля було задіяно 300 осіб, — розповідає Богдан. — Далі йде прополка. Робити її потрібно тричі на рік і знову вручну. Ми запрошуємо на роботу людей із нашого та сусідніх сіл. Люди тут працьовиті, з дитинства привчені працювати чобіткою, і ми дуже вдячні їм за роботу.

Родина Калаянових планує розвивати лавандове виробництво і в майбутньому, тому засаджує нові лавандові поля та будує завод з виробництва лавандової олії.

— Квіти лаванди збирають у липні, далі вони обробляються парою високої температури і віддають дуже цінну та необхідну в медицині та парфумерії олію,

— ділиться Богдан.

Лікувальні властивості лавандової олії

Лаванда відома своїми ароматичними та лікувальними властивостями. Лавандову олію використовують зовнішньо при головних болях, втираючи у віскі; при приготуванні компресів на лікування горла. Цілющі властивості лаванди нормалізують мозковий кровообіг. Крім заспокійливого, ефірна олія має болезаспокійливу дію, тому спільно з лікарськими засобами ефективно при мігрені. Якщо потрібно швидко заспокоїтися, зняти напругу або просто добре виспатися, варто прийняти ванну з лавандою. Для цього додають кілька крапель олії у воду.

Лаванда – це ще ефективний антисептик. Для очищення рук достатньо нанести кілька крапель олії.

— Незважаючи на використання ручної праці, вирощування лаванди є більш рентабельним, аніж виробництво будь-яких зернових культур. Тож, гадаю, лавандові поля надалі тільки зростатимуть,

— упевнений Богдан Калаянов.

Але це буде згодом, а сьогодні на порядку денному – підготовка до збирання квітів. Вона розпочнеться приблизно за два тижні. Саме тому потрібно поспішати насолодитися бузковою красою та робити зупинки під час подорожей, фотографуватися та заряджатися позитивом.

Анна Терзивец


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.