АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Сьогодні — День рибалки: 5 фактів про рибу та рибну ловлю


9-07-2023, 15:00 |


 День рибалки та працівників рибного господарства в Україні відзначається у другу неділю липня. Цього року він припадає на 9 липня.

Традиційно цього дня всі рибалки з’їжджаються сім’ями до водойм і влаштовують спортивну рибалку та різноманітні змагання у риболовлі. А потім готують величезний котел юшки.

Ми вітаємо всіх рибалок і ділимося цікавими фактами, що стосуються риби та риболовлі.

День рибалки: історія свята

У пострадянських країнах це свято відзначають із 1965 року. Час вибраний невипадково: зазвичай до липня закінчується заборона на лов риби через нерест. До того ж у роки рибальство було однією з провідних галузей промисловості. Зі святом можна привітати всіх, хто працює у цій сфері – співробітників рибних господарств та інспекцій, рибогосподарських навчальних закладів, взагалі всіх, для кого рибалка – частина життя.

До речі, 27 червня святкують Всесвітній день рибальства.

Особливості національної риболовлі

У первісні часи люди ловили рибу голими руками або за допомогою загостреної палиці, заганяючи видобуток на мілину. Та й сьогодні у деяких культурах збереглися особливості національної риболовлі. Наприклад, в Африці є місця, де рибу ловлять лопатою. Вона заривається у прибережний мул, і її просто викопують. У Південній Америці ловити рибу допомагають дельфіни: вони заганяють її у мережі. У Бангладеш у такому лові місцевим рибалкам допомагають видри. Схожий спосіб лову з давніх-давен популярний в Японії – тут рибу ловлять за допомогою бакланів. А в Новій Гвінеї аборигени навчилися використовувати як мережу павутину.

Календар риболовлі на липень:

  • 6, 21, 27 липня — середнє клювання;
  • 7-12, 22-26 липня – дні без клювання;
  • 13-17, 28, 29 липня — хороше клювання;
  • 18-20, 30, 31 липня — відмінне клювання;
  • Коли з’явилася перша вудка.

Коли з’явилася перша вудка

Найперша у світі вудка була дуже проста. Лише палиця з прив’язаною до неї ліскою. До речі, історики вважають, що китайські рибалки першими виготовили металеві гачки і використовували як волосінь шовкову нитку. А наживкою був рис. У XV столітті до вуд стали кріпити кільця, які підтримували волосінь уздовж вудки. А ось котушки, на які намотується волосінь, були вигадані у XVII столітті – вони запобігали сплутуванню волосіні.

Що символізує риба у різних культурах

Риба – найважливіший та священний символ практично у всіх культурах світу. Вона символізує щастя і свободу (безперешкодно плаває у воді), родючість та достаток. А для перших християн риба була одним із символів Ісуса Христа.

Саме тому в багатьох країнах рибалки й досі користуються великою повагою.

Чи вміє риба чути

Риба добре чує різні звуки. Багато видів риб сприймають звуки через стебла очерету, латаття та інші опущені у воду рослини та предмети, навіть кинутий камінь. Бічна лінія риб теж є своєрідним вухом. Однак підводні жителі дуже бояться галасу – він може спричинити великий стрес.

Поради бувалих рибалок:

  • Риби дуже чутливі до запахів, тому краще використовувати наживку із запахом часнику, ванілі, коріандру, кропу.
  • Під час вилучення гачка з рота риби переверніть черевцем вгору. Так риба не буде чинити опір, а ви не поранитеся про її шипи.
  • Класичну юшку треба варити із трьох або чотирьох видів риби. Найчастіше використовують м’ясо судака, окуня, йоржа та сига.

 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.