АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Одеський «плоский дім»: які він зберігає таємниці


31-07-2023, 19:00 |

Цей будинок одесити називають «будинком з однією стіною», хоча насправді будівля має всі стіни і нічим не відрізняється від інших міських будівель. До речі, будинків такої конфігурації в Одесі набереться близько десятка, але цей — найвідоміший із них.

 Цей будинок по Воронцовському провулку, 4, колись належав до прибуткових і належав банкіру та консулу Георгію Рафаловичу.

Свою назву будинок отримав через те, що при погляді з певного ракурсу створюється враження відсутності бічної стіни. Але ніякого секрету в цьому немає – бічна стіна примикає до фасадної під дуже гострим кутом, оскільки спочатку ділянка мала незручну для будівництва форму деформованої трапеції.

Історія будівництва плоского будинку

У 1880-х роках Георгій Рафалович вирішив збудувати на ділянці велику триповерхову будівлю. Хто з одеських архітекторів проектував цей будинок, достеменно невідомо. За однією з версій автором проекту був Дмитро Клімов, за іншою — Дмитро Тележинський.

Оздоблення фасаду дуже суворе і лаконічне, проте будівля виглядає цілком представницько. Напівпідвальний поверх оброблений великим рустом, який на першому поверсі стає плоским, а над вікнами розташовується у вигляді віяла. Оздоблення другого поверху більш декоративне, а ось на третьому майже немає жодних яскравих деталей.

 Будинок з однією стіною

Будинок завершується декоративними надбудовами, а центральна частина даху — витонченим віконним отвором — люкарною. Що стосується оздоблення під’їзної арки, то подібний декор більше ніде у місті не повторюється. У парадних стіни колись були покриті венеціанською шпаклівкою під мармур, проте вона збереглася не повністю.

Крім самого власника будинку, тут мешкали відомі люди, наприклад, Борис Вітте, брат тодішнього міністра фінансів імперії Сергія Вітте. У радянський період квартири перепланували під комунальні.

Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.