АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Італійський палаццо з ліфтом: де в Одесі знаходиться будинок у стилі ретро-модерну і неокласицизму


7-11-2023, 19:00 |

Є в Одесі будівлі, схожі на людей, — у них відчувається індивідуальність і характер, а їхня «біографія» безпосередньо пов’язана з історією міста. Один з таких будинків був побудований на розі вулиць Успенської та Осипова і став справжньою окрасою перехрестя.

 

Будівля була спроектована відомим одеським архітектором Самуїлом Гальперсоном для себе. У 1911 році було затверджено проєкт 4-поверхового будинку, проте через рік архітектор змінив його, додавши ще один поверх, при цьому більшість стельових перекриттів планувалося зробити залізобетонними. Під час проєктування було порушено протипожежні правила — за вимогами безпеки двір мав мати ширину щонайменше 85 метрів, але на ділі він був на 20 метрів меншим. Проте дозвіл все ж дали, зажадавши встановити два пожежні крани.

Будівництво почалося в березні 1912 року, і до вересня будинок був уже готовий. Стиль цієї будівлі можна визначити як ретроспективний модерн і неокласицизм, а зовні вона нагадує італійські палаццо епохи Ренесансу.

 

Будинок замислювався як прибутковий, але в ньому також були передбачені приміщення для оренди контор. Тут розташовувалася велика приватна лікарня з жіночих хвороб, а серед квартиронаймачів були лікарі, викладачі, службовці банків і присяжні повірені. 

Перші два поверхи будинку вважаються цокольними. Вони оздоблені глибоким рустом, що імітує грубо обтесаний камінь. Балкони тільки на другому зберегли кам’яні огорожі у вигляді масивних балюстрад. Один з балконів огинає кутову частину будівлі, такий самий балкон є і на п’ятому поверсі. У виступаючих частинах будівлі (ризалітах) розташовані еркери, що займають третій і четвертий поверхи.

Усередині будинку ще під час будівництва було передбачено ліфт, щоправда, ліфтові кабіни до наших днів не збереглися. Після війни встановили підйомник радянського зразка.

 Ирина Сорокина


Газета: Одесская жизнь
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.