АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Яке вершкове масло краще не купувати: що важливо знати, щоб не нашкодити здоров’ю


15-01-2025, 11:00 |

Чим вищий відсоток жиру в маслі, тим краща його якість. З цим не посперечаєшся. Але чи завжди треба купувати тільки 82% масло? Чим відрізняється від нього те, на якому стоїть позначка 72%? І чи можна взагалі вживати мало нижчої жирності?

 

За кількістю жиру в продукті та технологічним нормам буває:

  • масло-екстра – частка жиру 80-85%;
  • селянське – частка жиру 72,5-79,9 %;
  • бутербродне – частка жиру 61,5-72,4 %;
  • топлене – частка жиру не менше 99%.

Чим менший відсоток жирності у продукті, то більше в ньому міститься так званої плазми масла. Вона складається із білків молока, води, молочного цукру (лактози), мінеральних солей, молочної кислоти та водорозчинних вітамінів.

 

Чи є найжирніше масло найкращим?

Масло з вищим відсотком жиру є найдорожчим і вважається найбільш корисним. Цей продукт справді постачає в організм поживні речовини, калорії, жири, вітамінів А, К, Е, а також ненасичені жирні кислоти, які добре впливають на стан судин.

Але в маслі також багато і насичених жирів. Їхнє надмірне вживання може бути шкідливим. Наприклад, у 100 грамах масла жирністю 81% половина ваг припадає саме на насичені жири. А 50 грамів цієї речовини є подвійною добовою нормою для людського організму. А чим менша жирність масла, тим менше насичених жирів ми отримуємо.

Велика кількість тваринних насичених жирів є фактором ризику для розвитку серцево-судинних хвороб. Особливо це стосується людей старшого віку.


Тому лікарі радять розумно споживати масло, навіть найякісніші його види. Важливо також остерігатися підробок, інакше теоретично корисний продукт може зашкодити.

За даними експертів, вершкове масло найчастіше підробляється несумлінними виробниками. Як визначити якісний продукт – читайте нижче.

Звертаємо увагу на колір

За словами експерта, вершкове масло повинне мати однорідний світло-жовтий колір. Якщо помітили нерівномірне забарвлення, можливо, продукт містить інші жири.

Як пахне справжнє масло

Біохімік рекомендує перевірити масло гарячою водою. Додайте шматочок масла до склянки окропу, перемішайте і понюхайте. Натуральне масло має молочний або вершковий аромат. Інші запахи можуть свідчити про домішки.

Чи розчиняється масло у воді

Вершкове масло має 73% жиру, а він не розчиняється у воді. Тому плаваючий на поверхні жир є нормою. Вода дещо помутнішає, бо масло містить молочні компоненти.


Порівнюємо масло з маргарином

Для розуміння різниці, експерт радить провести тест також із маргарином. У гарячій воді цей продукт матиме зовсім інший аромат, більш інтенсивний та специфічний. Жир спливе так само, як у маслі. А ось вода у склянці не помутніє, адже маргарин не містить молочних компонентів.

Якщо масло залишає слід на ножі

Масло з холодильника не різатиметься рівними скибочками, воно кришиться. У той час як продукти з великим вмістом рослинних жирів ріжуться легко та залишають слід на ножі.

Що відбувається з маслом під час нагрівання

Якщо покласти шматок масла на ложку і нагріти, воно розтане, утворивши грудочки. Це свідчить про натуральний склад. Рослинні жири під дією високої температури перетворяться на рідину.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.