Улюблена риба багатьох українців може зникнути з прилавків
16-04-2025, 13:00 |
Внаслідок перевилову деякі рибні популяції перебувають на межі зникнення, що ставить під загрозу стабільність рибного промислу. Що можна купити замість звичних видів риб – читайте в нашому огляді.
Запаси скумбрії в північно-східній Атлантиці стрімко зменшуються через надмірний вилов, і в окремих регіонах популяція вже не здатна відновлюватися самостійно, пише The Guardian. Є реальна загроза того, що скумбрія зникне з полиць магазинів, зокрема і в Україні. Екологи радять замінити її на лосося або анчоусів, що можуть стати більш сталими варіантами.
Про це йдеться в останньомузвітібританської організаціїMarine Conservation Society(MCS) – Good Fish Guide, заснованому на глибокому аналізі ситуації з рибним промислом в Атлантиці. Основною причиною зменшення популяції скумбрії фахівці називають систематичний перевилов риби.
До нещодавнього часу атлантична скумбрія вважалася стабільним видом, але за останні чотири роки обсяги її вилову на 25% перевищували науково обґрунтовані норми. Найгірша ситуація спостерігалася у 2009 році, коли окремі країни перевищили квоти на вилов на цілих 80%.
Серед головних порушників міжнародних угод щодо обмеження вилову скумбрії – Норвегія, Ісландія, Велика Британія та Фарерські острови. Ці країни неодноразово порушували встановлені квоти, ігноруючи екологічні наслідки.
Екологи також звертають увагу на шкоду від тралового методу вилову, який використовує донні сітки і спричиняє руйнування морських екосистем, а також знищення популяцій. Внаслідок цього скумбрія, виловлена таким способом, отримала рейтинг “4” у системі Good Fish Guide, що означає, що її продаж в ресторанах і супермаркетах не рекомендується.
Щоб запобігти катастрофі, необхідно ухвалити узгоджені рішення на міжнародному рівні, засновані на наукових рекомендаціях щодо обсягів вилову. Водночас організація MCS пропонує звернути увагу на альтернативні види риби з стабільними популяціями та екологічною стійкістю, серед яких:
Оселедець – схожий за смаком на скумбрію, підходить для копчення та засолювання.
Сардини – мають насичений смак і можуть бути споживані як свіжими, так і консервованими.
Анчоуси – ідеальні для соусів, піци чи пасти.
Лосось – багатий на омега-3 жирні кислоти, може стати хорошою альтернативою в раціоні.
Також експерти радять купувати рибу у місцевих магазинах, де можна отримати поради щодо відповідально виловленої продукції та сезонних видів риби, щоб зменшити тиск на популяцію скумбрії і підтримати екологічний баланс.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.