АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Доплати до пенсії: хто із пенсіонерів може отримати щомісячну надбавку у розмірі 20%


8-08-2022, 13:00 |

Пенсіонери, які переїжджають на місце проживання у гірські регіони, можуть отримати 20% надбавку до пенсії. Такі надбавки передбачені законом "Про статус гірських населених пунктів України".

 

Для отримання надбавки необхідно оформити відповідне посвідчення, яке видається протягом 30 днів. Після оформлення необхідно звернутися до Пенсійного фонду для переоформлення пенсії, пише Соцплатформа”.

Окрім пенсіонерів, на 20% збільшуються всі державні виплати та стипендії для працюючих та мешканців місцевості, якій надано статус гірничої. Також тарифні ставки та посадові оклади працюючих чи службовців у гірській місцевості мають виплачуватись у підвищених розмірах на 25%. Це окремо передбачено постановою Кабінету Міністрів від 11 серпня 1995 р. №648 “Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах”.

Що потрібно для отримання гірської надбавки?

Отже, що отримувати надбавку, пенсіонери мають набути статусу проживаючого громадянина на території гірського населеного пункту та отримати відповідне посвідчення.

Для цього необхідно звернутися до:

– виконавчі органи сільських, селищних, міських рад;

– районних, районних у Києві та Севастополі державних адміністрацій;

– Центрів надання адміністративних послуг.

Посвідчення видається безкоштовно. Очевидно, що при цьому необхідно мати статус внутрішньо переміщеної особи із зазначенням нового місця проживання. Його можна отримати у перерахованих вище місцях або за допомогою мобільного додатка «Дія». Підстав для відмови у видачі «гірського» посвідчення законодавством не передбачено. Однак якщо вам таки відмовляють, то це рішення можна оскаржити лише у судовому порядку.

Після отримання посвідчення його необхідно пред’явити до органів Пенсійного фонду.

Нагадаємо, на сьогоднішній день заяву на перерахунок пенсії можна подати до будь-якого управління Пенсійного фонду, незалежно від місця проживання чи реєстрації. Це можна зробити дистанційно через веб-портал електронних послуг ПФУ.

Що таке гірська місцевість?

До гірських населених пунктів відносяться розташовані в гірській місцевості, що мають недостатньо розвинені сферу застосування праці та систему соціально-побутового обслуговування, обмежену транспортну доступність. Має збігтися одразу кілька критеріїв, щоб населений пункт віднесли до категорії гірських. Один із головних – це знаходження його на висоті 400 метрів та вище над рівнем моря на території, рельєф якої дуже розрізаний ярами, водотоками тощо. Це місце, де земельні ділянки знаходяться на крутих схилах і де люди фізично не можуть отримати достатньої кількості сільськогосподарських угідь. Сюди додаються кліматичні умови. Перелік населених пунктів, яким надається статус гірських, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 р. №647.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.