АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Денний сон для дорослих: вчені дійшли несподіваного висновку


22-08-2022, 19:00 |

Денний сон корисний для дітей, але чи варто відпочивати в обід дорослим і коли такий сон просто необхідний?

 

Вчені довели, що денний сон допомагає відновити енергію та концентрацію уваги, продуктивність та фокусування на роботі. А ще – це один із способів покращення настрою.

Загалом для дорослої людини має вистачати вісім годин сну на добу. Але якщо вона перевантажена, недосипає вночі, то денний сон допоможе відновити працездатність та бадьорість.

Сон – це відповідь-компенсація організму на перевтому, він запобігає перевантаженню, виснаженню нервових клітин. Під час сну різко розслаблюються м’язи, знижується їхній тонус, покращується ритм серця, дихання поглиблюється, дещо знижується температура тіла. Крім цього, покращуються обмін речовин, пам’ять, нормалізується артеріальний тиск. Отже, відновлюється працездатність.

Скільки часу має тривати денний сон?

30-60 хвилин достатньо, щоб організм відновився. У деяких південних країнах узаконена сієста – відпочинок посеред робочого дня, щоб працівники могли поспати та відновити сили у прохолодному місці. Буває, людина втомлюється і чинить опір бажанню поспати вдень, хоча цього і вимагає її організм, який внаслідок надмірного навантаження швидко втрачає енергію. Тоді насамперед страждає мозок, отже, йдеться про негативний вплив і на працездатність.

Без належного відпочинку також страждає на серцево-судинну систему. Якщо тривалий час людина не бере до уваги потреби організму зробити паузу для денного відпочинку, то на тлі загального виснаження та зниження захисту імунної системи зростає ризик загострення хронічних недуг, зокрема серцевих.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що допоможе впоратися з безсонням.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.