АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Пенсії в Україні хочуть зрівняти: стало відомо про плани влади, якщо війна затягнеться


25-08-2022, 19:00 |

Незважаючи на війну та великі проблеми з наповненням бюджету, пенсії українцям виплачуватимуть, наголошує уряд.

 

У той же час, можливі затримки виплат, і невідомо, чи індексуватимуться вони наступного року. Крім того, у Мінсоцполітики не відмовилося від запровадження накопичувальної пенсії. А якщо війна затягнеться, то уряд буде змушений вдатися до зрівнювання пенсій, повідомляє today.ua

До кінця 2022 року на українців чекає ще два підвищення пенсії: у жовтні та у грудні. Водночас плани на наступний рік ніхто з уряду зараз озвучувати не готовий. Проте пенсії будуть.

“Соціальні витрати, зокрема й пенсії, будуть на другому місці вже після оборони в держбюджеті на 2023 рік”,

– написав у своєму Telegram-каналі прем’єр Денис Шмигаль.

Водночас щодо можливого підвищення пенсійного віку, чого так побоюються українці, влада планів поки що не має. Його і так уже фактично підвищують – через збільшення вимог до страхового стажу, зауважила міністр соцполітики Оксана Жолнович.

Уряд також має намір продовжувати практику підвищення пенсій через вікові надбавки для пенсіонерів. Зокрема, хочуть з наступного року розпочати доплати вже для 65-річних громадян. Хоча зараз ніхто не може поручитися, що ці плани буде втілено, адже в країні триває війна.

Також у прямій залежності від війни, а точніше її завершення, та плани уряду щодо впровадження накопичувальної пенсії. Якщо війна закінчиться вже наступного року (про нинішній рік чомусь ніхто не говорить, – авт.), то запровадження накопичувальних пенсій розпочнеться вже 2024 року.

“Вона (накопичувальна пенсія, – авт.) не зможе створити для людини якогось великого накопичення. Але це дозволить потроху запускати всі процеси заробляння коштів. Дуже важливе завдання – зберегти гроші. Щоб вони могли бути виплачені, коли людина досягне пенсійного віку”. Щоб їх примножити принаймні на рівень інфляції”,

– цитує журналістка голову Мінсоцполітики.

Про зрівняння пенсій

Питання про можливе зрівнювання пенсій, мабуть, найболючіше. Натяки, що таке цілком реально, іноді виникають у навколовладних колах, незмінно викликають бродіння серед пенсіонерів.

“Піднімається питання порівняння виплат пенсіонерам у разі, якщо війна затягнеться. Це було таке болюче питання. Люди дуже нервували, коли з’явилася ця інформація. Пенсії, які зараз виплачуються за солідарною системою, можуть вирівняти для всіх одержувачів. З мінімальними відмінностями від людини до людини. Але поки що жодних рішень уряд не приймав, – зазначила журналіст Катерина Котенкова, додавши від себе: – Це було б справедливо. Я так вважаю”.

Тобто, розмови щодо зрівнювання пенсій все ж таки ведуться в уряді. Ніхто не обіцяє, що цього точно не станеться. Ну і, звичайно, цілком зрозуміло, що не нижчі пенсії підтягуватимуть до вищих, а навпаки.

Нагадаємо, ми писали, як відрізняються пенсії у працюючих та непрацюючих пенсіонерів.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.