АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Що не так з пенсійним законодавством: чому результати індексації не виправдали очікування українців??


23-03-2023, 11:00 |

Не можна заперечувати, що цьогорічна індексація стала однією з наймасштабніших в історії. Про це свідчать конкретні цифри.

 

Більшість пенсіонерів вже отримали свої проіндексовані пенсії. Втім, далеко не кожен залишився задоволений березневим перерахунком. Хтось беззастережно повірив владі і очікував на більше, а хтось взагалі залишився без підвищення.

В умовах війни уряд взагалі міг цього не робити, що навіть побічно прописано в законі про державний бюджет на 2023 рік.

Слід згадати, що в 2014-2015 роках, після початку АТО, пенсії взагалі не підвищували майже два роки. Однак 2022-2023 роки стали, навпаки, роками доволі суттєвих підвищень.

Чому ж люди залишаються незадоволеними?

По-перше, людина завжди прагне більшого – це щось на рівні інстинктів. І якою б не була влада, її завжди критикують.

По-друге, вітчизняне пенсійне законодавство само по собі залишається несправедливим і це відбивається під час кожного перерахунку. Міністрів змінюють регулярно, але соціальна політика від цього не стає ідеальною.

По-третє, сильно шкутильгає роз’яснювальна робота. В уряді доволі чітко анонсували, що пенсії проіндексують усім і що підвищення складе майже 20%.

Але з’ясувалося, що далеко не всім додали саме 20%, а декому перерахунок взагалі не зробили.

То навіщо було обіцяти? Через некомпетентність або через невдалу спробу передчасно похвалитися? Адже постанова про цьогорічну індексацію дійсно має недоліки. Врешті-решт ніхто не скасовував інфляцію, за якою зростання пенсії все одно не встигає. Отже, хотіли як краще, а вийшло як завжди.

З одного боку, критикувати легко. В Україні майже 10,7 мільйона пенсіонерів. Якщо додати кожному по 100 гривень, то це вже буде більше одного мільярду щомісячних додаткових видатків. А країна і так живе в кредит. Для держави сума чималенька, а для окремого пенсіонера – невелика.

З другого боку пенсіонери ставлять справедливі питання: чому комусь додали 100 гривень, комусь – 1500 гривень, а комусь – взагалі нічого? Вже можемо підбити певні підсумки і розібрати окремі приклади.

Сергій Коробкін, незалежний консультант


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.