11 липня – Всесвітній день шоколаду: цікаві факти про найсмачніші ласощі
11-07-2023, 19:00 |
Є думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеків. Вони називали його “їжею богів”. Іспанські конкістадори, які вперше доставили його до Європи, охрестили ласощі “чорним золотом” і використали для зміцнення фізичних сил та витривалості.
Дещо пізніше споживання шоколаду в Європі обмежувалося аристократичними колами. Тільки на початку 20-го століття з появою промислового виробництва шоколадом змогли насолодитися і люди, які не належать до аристократії. Це свято вигадали і вперше провели французи у 1995 році.
молочний шоколад з’явився на світ завдяки Генрі Нестлі, який випадково змішав звичайний шоколад зі згущеним молоком;
у народній медицині мексиканців шоколад використовують як лікарський засіб;
в дитинстві нас часто лякали тим, що від шоколаду псуються зуби, але це не так. На відміну від інших солодощів, які містять цукор, шоколад не викликає карієс;
до 19 століття шоколад був лише у рідкій формі;
один шматочок шоколаду, дає вам достатньо енергії, щоб пройти 45 метрів.
Користь чи шкода шоколаду на організм людини буде визначатись його видом і кількістю.
За словами дієтологині Тетяни Антофічук, є 4 основнихвиди шоколаду: гіркий (чорний), темний, молочний і білий, в залежності від складу його властивості будуть змінюватись
Найкорисніший – гіркий.
Далі йде темний шоколад: у ньому близько 40% какао-продуктів, він містить додаткові інгредієнти (родзинки, цукати, горішки та ін.), що окремо впливають на його користь.
За ним – молочний, зазвичай найкалорійніший, тут значно менша кількість протертого какао, а також додано молоко чи вершки.
На останньому місці – білий шоколад: він не містить тертого какао, має найбільшу кількість цукру та добавок.
"Зверніть увагу, що кількість калорій на 100 грамів практично однакова, але чорний шоколад має вищукалорійністьзавдяки жирам, а молочний – вуглеводам",
– наголошує дієтологиня.
Чим більший відсоток какао в шоколаді – тим він кращий.
"Найкориснішим є гіркий шоколад. Але він повинен містити не менше 55% какао-продуктів (какао терте і какао-масло), тоді користь чорного шоколаду доповнюється яскраво вираженим ароматом і гіркуватим смаком",– консультує дієтологиня.
Та не всі полюбляють гіркий шоколад, томуоптимально обратинайкорисніший за складом та той, що буде подобатись за смаковими властивостями.
Які кориснівластивостімає шоколад?
Дієтологиня розповідає про такі корисні властивості шоколаду:
багатий наантиоксиданти– сповільнює процеси старіння;
містить мікроелементи, які корисні для серцево-судинної системи;
позитивно впливає на нервову систему – покращує настрій, впливає на виробленняендорфінів, які допомагають знімати напругу та головний біль;
міститьтриптофан– амінокислоту, яка сприяє виробленню серотоніну (природного антидепресанту), впливаючи таким сином на стрес.
Як обрати справді якісний та корисний шоколад?
Кількість какао в шоколаді повинна становити від 80%, тоді ми отримаємо не тільки задоволення, а й користь.
Поради від дієтологині Тетяни Антофійчук щодо вибору шоколаду:
Щоб вибрати правильний, перевіряємо склад:
шоколад повинен містити тільки какао терте, какао-масло іцукорна останньому місці, а краще взагалі без нього;
какао-порошок додають для здешевлення продукту;
уважно перевіряйте, чи немає в складі сої, вона там лишня;
чим більше складників в шоколаді, тим менше з нього користі.
Кількість какао в шоколаді повинна становити від 80%.
Скільки грам шоколаду є допустимою дозою на день?
Норма спожитого шоколаду на день для кожного є різною та залежить від індивідуальних потреб організму.
"Щоб не було орторексії (розлад харчової поведінки, пов’язаний з патологічною одержимістю здоровим харчуванням – прим.ред.), варто дотримуватися принципу 80/20:
80% нутрітивно цінної їжі;
20% для задоволення.
Зазвичай це вживання 1-2 шматочків чорного шоколаду після основного прийому їжі (залежить від індивідуальної потреби в жирах)",
– консультує дієтологиня Тетяна Антофійчук.
Вченірозповідають, що ідеальна кількість шоколаду для зниження серцево-судинного ризику – 45 грамів на тиждень, або близько 4 квадратиків. Але ви повинні пам'ятати, що ці чотири квадратики додають понад 200 калорій до загального раціону.
Міфи про шоколад
Міф: шоколад не несе ніякої шкоди для організму
"Все–отрута, все–ліки; те й інше визначає доза",
– Парацельс.
Потрібно розуміти, що помірне вживання шоколаду йсолодощівзагалом – нешкідливе для організму та навіть приносить задоволення. Проте варто знати, чому шоколад шкідливий та які наслідки може мати його надмірне вживання.
Шоколад містить багато цукру та насиченихжирів. Це висококалорійна їжа. Велика кількість шоколаду та інших солодких продуктів в раціоні загрожує розвитком ожиріння та захворювань серцево-судинної системи. Ось чим шкодить шоколад, а саме його нераціональне вживання.
"Особливу увагу варто звертати людям зі схильністю до алергій (у них шоколад може викликати алергічні реакції), із зайвою вагою та захворюваннями обміну речовин, оскільки шоколад може погіршити перебіг наявних захворювань",
"Якщо ми зловживаємо шоколадом, це призведе до постійно підвищеного рівня цукру в крові, що спричинить порушення вуглеводного обміну (спочатку інсулінорезистентність, а далі, можливо, цукровий діабет)",
– пояснює дієтологиня Тетяна Антофійчук.
Споживання висококалорійної їжі є однією з причин ожиріння.Дослідження підтверджують, що збільшення споживання шоколадних цукерок було пов'язане з потенційним збільшенням ваги.
Хоча шоколад не є шкідливим, вживання великих доз може бути причиною ожиріння. Проте помірне споживання якісного шоколаду, відповідно до власних енергетичних потреб, не призведе до появи зайвої ваги та навіть буде корисним.
Міф:шоколад допомагає від депресії
"Певна кількість триптофану в складі шоколаду сприяє виробленню природного антидепресанту серотоніну. Тому не дивно, що при наявності у більшості з нас стресу, ми намагаємось з‘їсти шоколадку, а буває і не одну",
– розповідає дієтологиня Тетяна Антофійчук.
Дослідженнянаводять певні докази про споживання шоколаду, особливо темного, та зниження ймовірності виникнення клінічно значущих депресивних симптомів. Водночас вчені наголошують, що для підтвердження результатів потрібне подальше вивчення цього впливу.
Проте депресію шоколадом не вилікуєш, адже це серйозний розлад психічного здоров’я. Наразінайпоширенішими методами лікуванняє розмовна терапія та медикаментозне лікування. Тому в першу чергу варто звернутись до лікаря, а шоколад вживати в міру та не заїдати горе.
Міф:вживання шоколаду викликає карієс
Не всі види шоколаду сприяють виникненню карієсу.
Найбільший ризик розвитку карієсу внаслідок споживання білого та молочного шоколаду, адже вміст цукру в них приблизно однаковий.
Темний та чорний шоколад містить значно менше цукру та є найкращим вибором, коли мова йде прозбереження ваших зубівздоровими та без карієсу.
Існують дослідження, які припускають, що чорний шоколад може допомагати в боротьбі з карієсом. Ось декілька причин:
поліфеноли в складі – допомагають боротися з розмноженням бактерій та інших організмів у роті, нейтралізують організми, що викликають неприємний запах з рота;
флавоноїди в складі – уповільнюють розвиток карієсу;
високий рівень антиоксидантів в складі – їх наявність у слині допомагає боротися із захворюваннями ясен.
Стоматологирозповідають: карієс виникає з часом. Однак йому можна запобігти, зменшивши споживання цукру, стежачи за тим, які продукти ви їсте і забезпечуючи щоденне чищення зубів зубною щіткою та ниткою.
Тож справжній корисний шоколад в адекватній кількості цілком безпечний для ваших зубів.
Міф: шоколад містить багато кофеїну
Шоколад містить біологічно активні сполуки: кофеїн і теобромін. Кофеїн міститься в шоколаді в невеликій кількості.
Потрібно з'їстиблизьковосьми 100-грамових плиток молочного шоколаду, щоб спожити кількість кофеїну, яка міститься в чашцікави.
Теобромін присутній в шоколаді в набагато більших кількостях, хоча має відносно слабкий стимулюючий ефект.
Цілком можливо, що в поєднанні ці та інші біологічно активні компоненти впливають на "любов до шоколаду". Наразі немає прямих доказів, які б це підтверджували.
Відповідно до проведенихдосліджень, антиоксиданти (поліфеноли, наприклад) присутні у великій кількості в шоколаді, мають ряд захисних серцево-судинних ефектів та викликають розширення судин, що забезпечує зниження артеріального тиску.
З іншого боку, надмірне споживання шоколаду може призвести до тахіаритмій та інших проблем з серцево-судинною системою, тому дотримуватися норми споживання вкрай важливо.
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.