АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Українці мають платити аліменти літнім батькам – подробиці від Міністерства юстиції


24-07-2023, 17:00 |

Утримання батьків дітьми є відповідною компенсацією за утримання та турботу, надану батьками дитині.

 

Дорослі діти мають утримувати своїх батьків. Це закріплено статтею 51 Конституції України та статтею 202 Сімейного кодексу України.

У яких випадках діти повинні платити аліменти батькам, розповіли докладно у Міністерстві юстиції.

Отже, повнолітні діти зобов’язані утримувати своїх батьків за двох умов:

  1. Батьки непрацездатні (особи, які досягли пенсійного віку, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника відповідно до закону);
  2. Батьки потребують матеріальної допомоги (особи, які не мають можливості забезпечити своє гідне існування через відсутність пенсії або її низького розміру).

Слід звернути увагу на те, що:

  • обов’язок виплачувати аліменти батькам може бути покладений лише на повнолітніх дітей;
  • потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку з відсутністю пенсії або її низького розміру, а також у зв’язку з відсутністю у них інших джерел існування;
  • непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку, та інваліди І, ІІ та ІІІ груп (стаття 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Якщо діти відмовляються платити аліменти?

Якщо повнолітня дочка, син не надають матеріальну допомогу добровільно, батьки мають право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

Позов про стягнення аліментів може бути подано до одного, кількох або всіх дітей разом.

До позовної заяви слід додати докази, що обґрунтовують позовні вимоги (стягнення аліментів), наприклад, документи, що підтверджують доводи позивача про необхідність матеріальної допомоги.

Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі та (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

Також крім сплати аліментів, діти зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю, немічністю. Якщо батьки не отримують допомоги за додатковими витратами, вони мають право звернутися до суду.

Коли діти звільняються від сплати аліментів на батьків?

Але є випадки, коли діти не зобов’язані платити аліменти своїм літнім батькам.

Так, якщо судом буде встановлено, що мати, тато ухилялися від виконання батьківських обов’язків, діти можуть бути звільнені від обов’язку надавати батькам зміст.

Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були відновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Діти звільняються судом від обов’язку утримувати батьків, якщо встановлено, що вони не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість непогашена на момент прийняття судом рішення щодо визначення розміру аліментів на батьків.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.