АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Провісники землетрусу: як вас може врятувати кішка, собака або… корова


5-11-2023, 19:00 |
Наприкінці жовтня у горах Вранча (Румунія) стався землетрус. На щастя, лише 4,2 бала. Україна начебто й не відчула. Хоча бувало, що й до нас Вранча діставала.

І ми вирішили поінформувати читачів про вміння тварин передчувати землетруси. Адже відомо: «володієш інформацією – володієш ситуацією».

 

ІСТОРІЯ НІМЕЦЬКОЇ ВІВЧАРКИ ДЖУЛЬБАРС

Пам’ятник цій вівчарці встановлено над місцем її поховання на старому цвинтарі Ашгабада. Ця історія і ще кілька їй подібних про інших собак з Ашгабада описані у спеціальній літературі про землетруси. Йдеться про сумнозвісний землетрус у столиці Таджицької РСР на початку жовтня 1948 року. Епіцентр був просто під містом, бали – майже максимум за шкалою Ріхтера, діло було вночі. Загинули десятки тисяч жителів, але точна кількість жертв назавжди залишилася під грифом «цілком таємно».

А до чого тут, спитаєте, собака, і чому раптом у мусульманській країні його поховали на людському цвинтарі (хоча, втім, це йде врозріз і з християнством)? У якогось жителя Ашгабада незадовго до цього син народився. Запросив він повний будинок гостей, бенкет горою до глибокої ночі затягнувся. А у дворі Джульбарс на ланцюзі аж дуріє від гавкоту, рветься. Зрештою, порвав нашийник, увірвався до хати, схопив у зуби немовля у пелюшках – і блискавкою у вікно вистрибнув. Господар і гості за ним рвонули – дитину відбирати у розлюченого пса. За хвилину земля стала дибки, і будинок, звідки вибігло безліч людей, миттєво перетворився на руїни. А до господаря незабаром підбіг Джульбарс і поклав до його ніг цілого й неушкодженого малюка.

Собачий вік куди коротший за людський. На пам’ятнику цій німецькій вівчарці вдячні люди вибили «Джульбарсу. Дякую за життя!». І нижче – кілька десятків прізвищ.


СПОСТЕРІГАЄМО ЗА КІШКАМИ І СОБАКАМИ

Те, що багато тварин уміють передчувати землетрус – це наукою підтверджений факт. Як є фактом і те, що у багатьох із вас, шановні читачі, є домашні хвостаті улюбленці – причому не лише собаки та кішки. І вони і, виявляється, навіть акваріумні рибки, якщо грамотно оцінювати їхню поведінку, можуть заздалегідь насторожити своїх господарів. Серед лідерів цих індикаторів – кішки. Але вони – егоїсти, і на відміну від собак не кидаються рятувати господарів.

Зафіксовано багато випадків, коли перед землетрусом кішки, не роздумуючи, тікали з дому і поверталися після закінчення катаклізму. А перед ним кішки явно збуджені, притискають вуха, їхня шерсть дибки піднімається. Здавалося б, без причини вони починають голосно нявкати, ховаються, тремтять, просяться з дому. А іноді навпаки – ціпеніють, впадають у ступор.

Наука ще точно не знає причин такої поведінки кішок: чи то вони мікроколивання ґрунту, недоступні навіть приладам, відчувають, чи то збільшення статичної електрики, яке, як правило, передує землетрусу. Або відчувають інфразвук, що тоді ж з’являється, або зміну магнітного поля Землі. До речі, інфразвук, що випромінюється в деяких ситуаціях планетою, вже давно «під підозрою». Наш слух сприймає звуки частотою від 16 герц і вищі, а інфразвук нижчий: наш мозок його не чує, але може відреагувати божевіллям. І є версія, що поява в загадковому Бермудському трикутнику абсолютно справних кораблів, що йдуть без екіпажу, означає, що екіпаж дружно вистрибнув за борт, зведений з глузду інфразвуком, який випромінює океан.

Собаки перед землетрусом поводяться аналогічно кішкам. Вчені Японії, а ця країна, як відомо, один із світових лідерів за кількістю щорічних землетрусів, в результаті дослідження поведінки собак дійшли висновку, що за 1 – 2 години до першого поштовху у собак навіть наймирніших кімнатних порід різко зростає агресивність, вони починають кусатися. За свідченнями власників собак, за кілька хвилин до катастрофи вони починають вити, скиглити, не здатні всидіти на місці.

А ЩО РИБКИ?

Припустімо, у вас вдома з хвостатих – лише акваріумні рибки. За опублікованими спостереженнями, вони вкрай чутливі до того самого інфразвуку: за добу до поштовхів збиваються у зграйки, неспокійно піднімаються до поверхні.

ЯК ПОВОДЯТЬСЯ КОРОВИ ТА ВІВЦІ?

Ви – мешканець сільських районів? Тоді вам корисно знати результат роботи італійських вчених, які забезпечили датчиками швидкості корів та овець у деяких господарствах сейсмонебезпечних районів Італії. За результатами багатомісячних спостережень було зроблено висновок, що тварини приблизно за 20 годин до поштовхів починали метатися, проявляючи підвищену активність.

ЯКЩО КОНІ РВУТЬСЯ З КОНЮШЕНЬ

А ось історія про поведінку коней за 2 години до початку вищеописаного ашхабадського землетрусу. На тамтешньому кінному заводі коні зривалися з прив’язі, дико іржали – ніби оскаженіли! Люди ледве повернули їх у стайні, але за чверть години до першого поштовху табун, зламавши вщент ворота, вирвався на волю. Незабаром від стайні залишилися самі руїни.

***

Дві спеціальні науки з’явилися на нашій планеті – біосейсмологія та сейсмобіологія. До кінця минулого століття вчені визначили, що з майже півтора мільйона видів живих істот на планеті 70 видів відчувають наближення землетрусу. Серед них – черепахи, жаби, змії, олені, канарки, чайки, миші, кури і качки, леви… Нас, людей, у цьому списку немає. Зате інтелект дозволяє нам розуміти попереджувальні сигнали братів наших менших. Тож якщо ви живете неподалік «сейсмонеприємної» зони, наприклад, такої, як Вранча, вам слід запам’ятати вищевикладене. І нехай воно ніколи вам не знадобиться.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.