АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Коли можна сподіватися на гроші, якщо зруйновано житло – на запитання відповідає Мін’юст


26-11-2023, 13:00 |

Багато українців залишилося без житла, чи воно пошкоджене внаслідок бойових дій. Як діє програма «єВідновлення», де і коли можна отримати допомогу чи компенсацію? На прямій лінії переселенці отримали відповіді на свої запитання від юриста системи безкоштовної правової допомоги Міністерства юстиції України Сергія Бреуса.

 

— 18 червня цього року нас обстріляли,  в моєму будинку пошкоджено три вікна. Я повідомила про це в «Дії» і хотіла подати заявку на відшкодування. Але додаток її не приймає, бо, згідно з документами, я не є єдиною власницею квартири. Зараз живу одна. Мені 74 роки. Коли відбувалась приватизація у квартирі проживало 5 осіб і право власності поділили на всіх — по 20 відсотків. Що мені робити в такій ситуації?

— Варто пам’ятати, що «Дія» — це один із каналів подання заяви на компенсацію. Крім неї можна також звернутися до центру надання адміністративних послуг із відповідною заявою. Бо з додатком «Дія» справді можуть виникати проблеми. Наприклад, була ситуація, коли будинок купували на двох — чоловіка і дружину. Після смерті чоловіка, дружина переоформила його частку на себе. Але в електронному реєстрі відображається, що вона — власниця двох половин будинку, а не одного повністю. Тому звертайтеся до ЦНАПу, оскільки прямої норми закону, в якій говорилося б про те, що можна відмовити у компенсації, якщо особа — не єдиний власник помешкання, немає. І вже якщо у ЦНАПі вам також відмовлять, то це потрібно буде оскаржувати в суді.

Вам потрібно попросити у ЦНАПі бланк на написання заяви щодо компенсації за пошкоджене житло. Вони не мають права відмовити. Заяву вони зобов’язані прийняти. Якщо відмовляться надати бланк, телефонуйте на урядову «гарячу лінію» за номером 15-45 і розповідайте про те, який саме ЦНАП відмовився прийняти у вас заяву.


У заяві на компенсацію потрібно зазначити персональні дані й чекати письмову відповідь: на якій підставі вони відмовляють. Бо наразі є чимало повідомлень про те, що без проблем отримати компенсацію можуть лише одноосібні власники. Але, на нашу думку, — це є дискримінація особи за наявністю чи відсутністю додаткових власників житла. А дискримінація в Україні заборонена Конституцією.

— Внаслідок бойових дій на окупованій території зруйновано моє житло. Заяву на відшкодування подавав ще минулого року. Коли можна сподіватися на кошти? 

— Щоб відбулося відшкодування, потрібно зафіксувати факт пошкодження вашого майна. Повинна прибути комісія, яка складає акт, має відбутися оцінка завданих збитків. На окупован

Як тільки наша територія буде деокупована, органи місцевого самоврядування разом із військово-цивільною адміністрацією зафіксують збитки і вас включать в загальну чергу для відшкодування шкоди, завданої внаслідок бойових дій.

— Внаслідок вибуху  я повністю втратила будинок. Це місто Баштанка Миколаївська область. Але документів на житло немає, воно не приватизоване. Будинок колись належав райспоживспілці. Вони тричі реорганізовувались і в підсумку не передали його на свій баланс. І так цей будинок і «завис». Ми у ньому прожили 35 років, у квартирі прописані.

— У вас дуже непроста ситуація. Бо право на компенсацію мають особи, які є власниками житла. Тут же власником жита є певне підприємство, навіть не територіальна громада. Тому в цій ситуації можна хіба що поставити питання про компенсацію за знищене майно, яке було безпосередньо у житлі. Ви можете також звернутися до військово-цивільної адміністрації, щоб вас поставили на облік як родину, яка потребує поліпшення житлових умов.

Як звернутися до системи БПД

Звернутися до системи безоплатної правової допомоги можна дистанційно або особисто у центрах надання допомоги.

Телефоном

Найшвидший спосіб проконсультуватися з юристом системи БПД — зателефонувати до контактного центру. Юристи на зв’язку у будні з 8:00 до 18:00 за Київським часом.

З мобільних чи стаціонарних телефонів у межах України: 0 800 213 103.
Дзвінки  безкоштовні. З мобільного застосунку Telegram: https://t.me/+380677213103

Для дзвінків з-за кордону +38 044 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Письмово

Щоб поспілкуватися з юристами письмово, напишіть їм.
Повідомлення обробляються у будні з 8:00 до 18:00

  • У Telegram «Безоплатна правова допомога (консультації)»: https://t.me/LegalAidUkraineBot
  • У Facebook: https://www.facebook.com/Ukraine.Legal.Aid
  • В Instagram: https://www.instagram.com/ualegalaid

Допомога офлайн у бюро правничої допомоги

Звернутися до найближчого бюро правничої допомоги по безоплатну первинну (консультації) та вторинну (допомогу зі зверненням до суду) правничу допомогу можна незалежно від реєстрації місця проживання. Бюро правничої допомоги працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де тривають бойові дії.

Подивитися розташування, номери телефонів та актуальну інформацію про режим роботи бюро правової допомоги можна на мапі: https://bit.ly/bpd_buro

Важливо! Внутрішньо переміщені особи мають право на усі послуги системи безоплатної правової допомоги: консультації і допомогу зі зверненням до суду

*Назви населених пунктів на тимчасово окупованих територіях та на територіях України, могли бути змінені задля безпеки громадян, які ставили запитання

Тамара Тисячна, Сергій Чернявський


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.