АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Нові правила мобілізації


26-12-2023, 13:00 |

В уряді планують до кінця року внести зміни до порядку мобілізації. Механізм запровадження нововведень розроблений у спеціальному законопроекті. Разом з тим, деякі нововведення в організації мобілізації почали застосовувати вже зараз.

 

Потрібні штурмовики та розвідники

Вже восени Міністерство оборони почало рекрутувати (набирати) до армії добровольців на великих цивільних сайтах з працевлаштування.

Людей, які готові стати військовослужбовцями, за допомогою оголошень шукають і військові командири конкретних підрозділів, і територіальні центри комплектування (ТЦК) – колишні військкомати. Вони розміщують вакансії, вказують умови та обов’язки, а зацікавлений громадянин може обрати спеціальність і військовий підрозділ, в якому збирається служити.

Так, вакансії «штурмовик», станом на початок грудня, розмістили 3-я штурмова бригада, батальйон «Айдар», тактична група «Реванш» та 37-а бригада морської піхоти. А Головне управління розвідки шукає за допомогою сайтів оголошень «розвідника без близьких родичів – громадян РФ». Зарплата – 70-140 тисяч плюс премії.


Потрібні сьогодні ЗСУ і багато цивільних спеціальностей: водії, слюсарі, газозварники, будівельники.

Грошова допомога добровольцям

Ще одна спроба збільшити приплив до армії добровольців – фінансові виплати. За ідеєю Міноборони, у разі добровільного підписання громадянином контракту із ЗСУ на його ім’я банк відразу ж відкриватиме картку з певною сумою – орієнтовно до 50 тисяч гривень.

Поки що цей проект почав здійснюватися коштом місцевих бюджетів.

Так, Одеська міськрада затвердила грошову допомогу мобілізованим у розмірі 20 тисяч гривень. Щоправда, загальну суму виплат закладено до бюджету з розрахунку на тисячу добровольців, які підуть на військову службу у 2024 році.

«Сертифікат захисника»

Скільки сьогодні вдалося мобілізувати військовозобов’язаних за допомогою сайтів оголошень – невідомо. Швидше за все, вважають військові експерти, – небагато. Тому насамперед у Міноборони планують розширювати звичну «примусову» мобілізацію.

Для цього територіальним центрам комплектації збираються надати нові повноваження при врученні повісток, затриманні та доставленні громадян до ТЦК.

Серед можливих новацій – запровадження «Сертифікату захисника». Це фактично варіант військового квитка в мобільному застосунку «Дiя».

Кожні 60 днів у цьому електронному документі військовозобов’язаний повинен оновлювати дані про себе. Пред’являти «сертифікат» буде необхідно при перетині кордону, реєстрації прав власності на нерухоме та рухоме майно, одруженні або розлученні, для здобуття вищої освіти та медичних послуг.

***

Новий закон має бути ухвалений – хоча б у першому читанні – до кінця поточного року.

Але навіть якщо парламент підтримає ці нововведення, вони набудуть чинності лише після підпису президента. А це зовсім не гарантовано. Так, законопроект про зниження віку мобілізації з 27 до 25 років Зеленський не підписує вже понад півроку.


Газета: На пенсии
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.