АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Ваша Мурка буде в Дії: домашніх улюбленців діджиталізують


29-08-2024, 19:00 |

В Україні планують створити електронний реєстр домашніх тварин. Кожному чотирилапому оформлять цифровий паспорт, який згодом відображатиметься в Дії. Навіщо це потрібно?

 

Як створюватимуть реєстр

Через війну в Україні стає все більше безпритульних тварин. Коти та собаки губляться й опиняються на вулицях. Для дбайливих господарів, які випадково втратили пухнастого улюбленця, це велика біда. Окрім того, створюються нові виклики для санітарно-ветеринарної ситуації в містах, посилюється навантаження на притулки. Евакуація тварин з зон бойових дій відбувається щодня, але місць, де б їх могли прихистити, катастрофічно не вистачає.

Тому й вирішено створити Єдиний державний реєстр, який має позитивно вплинути на низку чинників, пов’язаних зі зростанням кількості тварин, що опиняються на вулицях. Зокрема, цей реєстр передбачає можливість інформування про загублених та знайдених тварин. Власник, тварина якого випадково опинилася на вулиці, зможе повідомити про це, а коли тварина знайдеться - отримати відповідне сповіщення. Чиновники запевняють, що реєстрація тварин буде добровільною та безкоштовною - для того, щоб усі громадяни, незалежно від їхніх фінансових статків, змогли зареєструвати своїх улюбленців.

"У першу чергу, проєкт передбачає зміни в процедурі видачі ветеринарних паспортів та їх діджиталізація. Раніше видавати офіційні документи для тварин мали право тільки державні заклади ветеринарної медицини. А після запуску проекту видача ветеринарних документів стане діджиталізованою, прозорою та доступною послугою, а отримати паспорти державного зразка можна буде не тільки в державних, а й у приватних ветклініках, які долучаться до проєкту", - зазначив заступник міністра агрополітики та продовольства Денис Башлик під час виступу на фестивалі "Песики Фест"у Києві.

За його словами, власники домашніх тварин зможуть внести до реєстру дані свого улюбленця під час візиту до ветеринарного лікаря. Таким чином поступово буде сформовано електронний ветеринарний паспорт. У ньому зберігатиметься вся інформація про тварину, включно з історією щеплень, тому в разі втрати паперового ветеринарного паспорта ці дані можна буде відновити з реєстру.

"Друга наболіла проблема, яку ми почнемо вирішувати - відсутність верифікованої державної інфраструктури для пошуку загублених тварин і повернення їх додому. За даними зоозахисної ініціативи Save Pets of Ukraine, під час війни кількість безпритульних тварин в Україні зростає на 60% щороку. Це створює величезне навантаження на притулки та волонтерів, які борються за життя кожного хвостика. На жаль, притулків уже зараз бракує, і проблема загострюється. Реєстрація тварин дозволить полегшити пошук загублених котів, собак та тхорів, їх ідентифікацію та повернення власникам", - сказав заступник міністра.

Він додав, що запровадження система ідентифікації та реєстрації домашніх тварин - ефективна європейська практика, яка дозволяє підійти до проблеми комплексно: не лише регулювати кількість безпритульних тварин, але й успішно протидіяти сказу.

Коли стартує проєкт

Планують, що цей проєкт реалізуватимуть у два етапи. Під час першого, який розпочнеться вже цієї осені, запустять Єдиний державний реєстр домашніх тварин та відкриють реєстрацію для тварин під час візиту до ветеринарного лікаря. Послуга надаватиметься безкоштовно державними і ліцензованими приватними ветеринарними лікарями, які стали учасниками проєкту та мають доступ до Реєстру (перелік таких лікарів по всій Україні можна буде побачити на мапі ветклінік на порталі проєкту pet.gov.ua).

Під час другого етапу, коли реєстрація домашніх тварин стане масовою і реєстр достатньо наповниться їхніми даними, команда проєкту реалізує відображення ветеринарних паспортів зареєстрованих тварин у застосунку Дія.

А в подальших планах - інтеграція Єдиного державного реєстру з міжнародними базами даних домашніх тварин, зокрема Europetnet.

Загалом створення Єдиного державного реєстру дозволить вести облік домашніх тварин, забезпечувати на державному рівні планування та належне фінансування боротьби зі сказом та іншими захворюваннями для профілактики і захисту населення, а також - привести українське законодавство у відповідність до міжнародних стандартів.

"Уже сьогодні Україна подала заявку на спрощення умов в’їзду в ЄС для українців разом з їх улюбленцями. Ідентифікація котів та собак є обов’язковою в ЄС, і її запровадження в Україні на державному рівні — це один з елементів, який дозволить нам отримати такі спрощення і показати, наскільки швидко Україна інтегрується в європейське законодавство. У майбутньому український Реєстр буде інтегрований з міжнародними базами даних домашніх тварин", - пояснює заступник голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко.

Цю ініціативу вже підтримали міжнародні та українські зоозахисні організації та ветеринарна спільнота. А Міжнародний фонд захисту тварин IFAW надав спеціальний грант, у рамках якого майже 7 тис. котів та собак були безкоштовно чіповані та вакциновані від сказу й інших захворювань, а 20 ветеринарних лікарів уже здійснили тестування цього реєстру на практиці. Після опрацювання результатів цього тестування на сайтах державних установ-ініціаторів проєкту - Мінагрополітики і продовольства, Держпродспоживслужби та Міністерства цифрової трансформації - буде оголошено про запуск Єдиного державного реєстру домашніх тварин. Ініціатори проєкту припускають, що це напевно відбудеться вже цієї осені.

Наостанок пояснимо, чому проєкт з реєстрації домашніх тварин буде безкоштовним. Це стало можливим завдяки тому, що створено його в межах та за рахунок коштів програми міжнародної технічної допомоги "Інноваційна лабораторія підтримки асоціації Україна-ЄС (ІнноЛабЄС)", що реалізується німецьким товариством міжнародного співробітництва "Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ Ukraine) GmbH" у партнерстві з Фондом "Східна Європа" та за фінансової підтримки уряду Німеччини.

Галина Гірак


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.