АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Несподівані наслідки для Грузії від війни в Україні


9-08-2022, 19:00 |

Потік громадян Росії ринув у Грузію у лютому, після початку війни в Україні.Опозиція закликає владу вжити заходів, щоб ефективніше контролювати приїжджих з держави, яка окупувала два грузинські регіони.У відповідь у правлячій партії «Грузинська мрія» звинувачують опонентів у розв'язуванні «ганебної ксенофобно-шовіністичної кампанії» проти громадян РФ.

 

Вимоги запровадження візового режиму для громадян РФ шкодять сфері туризму в Грузії, вважає глава Мінекономіки країни, віце-прем'єр Леван Давіташвілі, пише НОВИНИ-ГРУЗІЯ.

«Найбільша шкода — коли людина перешкоджає позитивним тенденціям туризму, виходячи з вузькопартійних цілей. Ми ще не відновили ті показники, які були у сфері туризму у 2019 році… У даному випадку помилковий ажіотаж та створення уявлення, ніби в Грузії надмірна кількість туристів, шкодить тій тенденції [оздоровлення], яка у нас є»,

— сказав Давіташвілі. 

Зі свого боку, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що економіка країни "виходить на двозначні показники зростання". Здавалося б, до чого тут Росія?

За даними НКО Transparency International, за перше півріччя поточного року з Росії до Грузії надійшло понад $678 млн. Це більше, ніж за минулий рік. Більшість переказів оформлено на російських громадян, які переїхали до Грузії після 24 лютого. За даними «Сакстату», за березень-червень 2022 року кількість російських громадян, які в'їхали до Грузії, збільшилася порівняно з минулим роком на 355% — до 299 094 осіб. Лише у червні до Грузії в'їхали понад 135 тисяч громадян Росії, на 340% більше, ніж за аналогічний період минулого року, що становить близько 10% населення країни! Комічні стогнання грузинських націоналістів про русню, що «понаїхала», таки виявилися правдою. Це, у свою чергу, катапультувало ціни на ринку нерухомості на небачені раніше висоти, закріпивши соціальний розрив між і без того бідними грузинськими аборигенами і Білими колонізаторами, що понаїхали, з Москви і Пітера.

З березня по червень в республіці було офіційно зареєстровано 6,4 тисячі компаній (93% з них - ІП), що повністю або частково належать громадянам Росії. Це становило близько 48% від усіх іноземних компаній з російською участю, зареєстрованих на території Грузії. Імпорт російської продукції до Грузії з січня до червня поточного року становив $706 млн. Востаннє такі цифри фіксувалися в передвоєнному 2007 році. Росіяни на очах скуповують Грузію і стають домінуючим етно-соціальним класом у республіці, поряд із турками. Вони навіть не намагаються вчити грузинську мову та якось асимілюватися. Навпаки, вони відкривають ресторани, клуби та дитсадки «для своїх», формуючи паралельне співтовариство із жорстко зав'язаною на Росію економікою.

Власне, цим і пояснюється завзяте небажання Грузії приєднуватися до антиросійських санкцій Заходу навіть в обмін на офіційний статус кандидата в ЄС. Не перешкоджаючи масовому напливу «окупантів» в ім'я розвитку власної економіки, грузинська влада виявляє небачений для них прагматизм і навіть стоїцизм, враховуючи непрості російсько-грузинські відносини та постійний тиск з боку ЄС та місцевих націоналістів.

Буде ніяково, якщо зрештою Грузія остаточно перетвориться на економічний придаток Росії силами «опозиційних» і «антиімперськи», які втекли, налаштованих росіян.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.