АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 У SPACEX ІЛОНА МАСКА БІЛЬШЕ НЕ ЗМОЖУТЬ ФІНАНСУВАТИ ПОСЛУГИ STARLINK В УКРАЇНІ


14-10-2022, 15:00 |

Компанія Ілона Маск SpaceX попередила Пентагон, що більше не може оплачувати послуги Starlink для України. Мільярдер просить Міноборони США взяти на себе фінансування урядового та військового використання супутникової системи інтернету в Україні. Ілон Маск, коментуючи ситуацію із супутниковою мережею Starlink в Україні, заявив, що виконує пораду колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника "Піти нх".

Про це повідомляє американський телеканал CNN.

Вперше Starlink передали Україні навесні. Супутникові-інтернет термінали стали життєво важливим джерелом зв'язку для ЗСУ, які дозволяли зберігати комунікацію у будь-який час. За останніми даними, Україна отримала приблизно 20 тисяч супутників Starlink. Нещодавно Маск повідомив, що "операція коштувала SpaceX 80 мільйонів доларів і до кінця року перевищить 100 мільйонів доларів".

 

Однак ця благодійність незабаром може закінчитись – SpaceX попередила Пентагон, що може припинити фінансування сервісу в Україні. Американським військовим пропонують сплачувати рахунки зі свого бюджету. Йдеться про витрати у 400 мільйонів доларів у 2023 році. Ілон Маск, коментуючи ситуацію із супутниковою мережею Starlink в Україні, заявив, що виконує пораду колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника "Піти нх".

 Однак CNN пише, що компанія Маска зверталася до Пентагона з листом ще у вересні, до галасу в соцмережах.

Тоді SpaceX стверджувала, що більше не може фінансувати сервіс Starlink.

— Ми не в змозі далі дарувати Україні термінали чи фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу,

— написав Пентагону директор із державних продажів SpaceX у вересневому листі.

Також зовнішній консультант, що працює на SpaceX, в окремому листі Мінобороні США писав про "жахливо складні рішення" і неможливість передати Україні нові термінали або послуги, які просив генерал Валерій Залужний.

ПЕРЕБОЇ ЗІ ЗВ'ЯЗКОМ ВІД МАСКА

Під час контрнаступу ЗСУ на сході та півдні України в роботі Starlink раптово відбулися масштабні перебої. Українські військові кажуть, що проблеми із зв'язком суттєво вплинули на їхні спроби прориву. ЗСУ не було заздалегідь попереджено про можливі проблеми, а тепер мають робити запити на включення послуг Starlink.

Зазначимо, що все це відбувається на тлі охолодження відносин між Ілоном Маском та Україною. Нещодавно мільярдер запропонував "віддати" Крим РФ, а на решті окупованих територій провести референдум під контролем ООН.

Президент України Володимир Зеленський поцікавився, на чиїй стороні Маск. Бізнесмен відповів, що "як і раніше, дуже підтримує Україну", але побоюється "масової ескалації". 


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.