АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Переговори України та Росії ніхто не бачив, але вони є


25-11-2022, 17:00 |

Інформагентство  Reuters стверджує, що минулого тижня, а саме 17 листопада, така зустріч відбулася в Об'єднаних Арабських Еміратах. Джерела, які повідомили про це, зазначають, що сторони засуджували обмін полоненими та поновлення експорту російського аміаку.

 

Тема гіпотетичних переговорів України та Росії посідає одне з ключових місць як у заявах світових політиків, так і в коментарях сторін конфлікту. Причому все це відбувається на тлі тривають масованих обстрілів Росією українських територій, від яких насамперед страждає громадянське населення країни, залишившись без світла, тепла та води у вже досить холодну пору року.

Інше питання, що одні закликають до повернення до дипломатичного врегулювання, інші категорично заперечують цю можливість.

Але насправді, як виявилося, переговори таки ведуться. І якщо вірити Reuters - то мова про пряму зустріч представників Києва та Москви.

Інформагентство стверджує, що минулого тижня, а саме 17 листопада, така зустріч відбулася в Об'єднаних Арабських Еміратах. Джерела, які повідомили про це, зазначають, що сторони обсуджували обмін полоненими та поновлення експорту російського аміаку.

"Вони обговорили дозвіл Росії відновити експорт аміаку в обмін на обмін полоненими, який звільнить велику кількість українських та російських полонених"-

цитує Reuters свого співрозмовника.

Але хто саме представляв Україну та Росію і чим конкретно закінчилися переговори – невідомо. Найімовірніше переговори проходили за посередництва Еміратів, а не ООН, яка є одним із центральних посередників у переговорах щодо зерна.

Посол України у Туреччині Василь Боднар підтвердив Reuters, що "звільнення українських військовополонених є частиною переговорів щодо відкриття експорту російського аміаку". Але про те, чи була зустріч в ОАЕ, дипломат не знає.

Міністерство закордонних справ Об'єднаних Арабських Еміратів, а також міністерства оборони та дипвідомства України та РФ на запити Reuters не відповіли. В ООН на питання щодо участі представників організації у цих переговорах теж відповідати відмовилися.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вперше чує про "таємні" переговори в Абу-Дабі.

"Ні, взагалі нічого не відомо. Я нічого не можу сказати. Я вперше про це чую",

- сказав речник Кремля.

При цьому голова Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що вчора внаслідок чергового обміну в Україну повернулися 36 військовополонених

"Усього вдалося звільнити 22 співробітників Нацгвардії, 8 прикордонників, 4 бійців ВМС, одного хлопця з ЗСУ. У звільненого цивільного, на жаль, було ампутовано ногу", 

- уточнив він.

А в Міноборони Росії паралельно повідомили про повернення 35 російських військовослужбовців.

"Літаками військово-транспортної авіації ВКС Росії звільнених військовослужбовців буде доставлено до Москви для проходження лікування та реабілітації в медичних установах Міноборони Росії", 

– йдеться у повідомленні.

У принципі, сумнівно, що саме цей обмін був предметом переговорів в Еміратах, якщо вони, звичайно, були. Безперечно, що життя кожного полоненого українця - безцінне, проте відновлення експорту російського аміаку має свою ціну питання.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.