АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Мовний скандал: в Одесі оштрафували касирку за використання російської на прохання клієнта


10-03-2023, 17:00 |

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь оштрафував одеську касирку торгової мережі EVA за те, що та перейшла з клієнтом на російську мову на його прохання. Сума штрафу становила 3 400 грн. Про це повідомляє видання "Українські новини", отримавши від мовного омбудсмена протокол і пояснення касирки.

 

Згідно з документом, 25 грудня 2022 року в одеському магазині EVA було зафіксовано порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови". У ньому зазначено, що співробітниця обслуговувала клієнтів іноземною мовою (російською) і цим порушила вимоги законодавства. Унаслідок чого вона отримала штраф 3 400 грн.

У своєму поясненні робітниця магазину розповіла, що обслуговує клієнтів державною мовою. Однак у цей день прийшов чоловік, який не розумів української та попросив її перейти з ним на російську.

"До мене підійшов чоловік і попросив показати йому крем для рук... Я розмовляла з ним російською, тому що він не розумів, що таке "живильний крем" і попросив розмовляти з ним російською мовою",

— сказала вона.

За її словами, у цей момент до неї підійшла жінка, запитавши: "Ви розумово відстала?" та почала знімати її на відео. За касирку заступилися інші відвідувачі та почали знімати у відповідь, після чого жінка пішла з магазину.

Працівниця магазину визнала, що володіє українською не досконало, але додала, що намагається її покращити.

Зазначимо, що мовний закон не забороняє спілкуватися з клієнтами іноземною мовою, якщо їх про це попросили, і вони не проти.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.