АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Аграрії Молдови готують тривалий страйк: серед вимог — обмеження українського зерна


29-05-2023, 15:00 |

Сільгоспвиробники Молдови мають намір влаштувати акцію протесту з 7 до 30 червня у Кишиневі.

 

Про це повідомила асоціація Forța Fermierilor, яка надіслала запит до мерії Кишинева, пише AgroPortal..з посиланням на «Радіо Свобода».

В акції планують узяти участь близько 1000 осіб і близько 300 одиниць сільгосптехніки.

Фермери незадоволені ставленням уряду Молдови до агропромислового сектору.

Раніше Forța Fermierilor звернулася до уряду з вимогою до 3 червня вжити заходів, щоб допомогти сільгоспвиробникам. Фермери вимагають запровадити заборону на імпорт сільгосппродукції з України, порт Джурджулешти зобов'язати експортувати лише молдовську сільськогосподарську продукцію. В іншому разі сільгоспвиробники заявили про готовність вийти на масові акції протесту по всій країні.

Також аграрії Молдови вимагають збільшення компенсацій щодо податку на землю та відшкодування ПДВ.

Тим часом, в Україні вітають рішення Ради Європейського Союзу щодо продовження на один рік заходів стосовно повної лібералізації торгівлі з Україною, які охоплюють скасування всіх мит, квот і торговельних захисних обмежень щодо українського експорту.

Про це говориться у заяві Міністерства закордонних справ України.

«Переконані, що будь-які винятки та обмеження не відповідають ні духу тісного партнерства ЄС з Україною як країною-кандидатом на членство в ЄС, ні букві Угоди про асоціацію та установчих договорів ЄС. Саме тому ми ще раз наголошуємо, що запроваджені 2 травня Європейською комісією під тиском окремих держав-членів ЄС обмежувальні заходи на чотири види продукції українського експорту — пшеницю, кукурудзу, ріпак та насіння соняшнику — є необґрунтованими, завдають шкоди українським виробникам та відповідно послаблюють економіку України в умовах триваючої повномасштабної війни»,

— говориться у повідомленні.

У МЗС очікують, що обмеження, які діють до 5 червня нинішнього року, не будуть продовжені після цієї дати і будуть скасовані в повному обсязі.

«В іншому разі розцінюватимемо продовження торговельних обмежень як приклад подвійних стандартів, який лише підриватиме солідарність ЄС з Україною та демонструватиме неспроможність інституцій ЄС застосовувати норми установчих договорів ЄС та Угоди про асоціацію. 

Ми закликаємо ті країни-члени, які стоять за спробою продовжити обмеження, утриматися від такого кроку і обрати шлях вирішення спірних питань, який відповідав би принципам єдиного ринку, нормам Угоди про асоціацію та СОТ»,

— підсумували у міністерстві.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.