АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 УКРАЇНА МОЖЕ РОЗБЛОКУВАТИ АМІАКОПРОВІД ТОЛЬЯТТІ-ОДЕСА ЗА ОДНІЄЇ УМОВИ – REUTERS


4-06-2023, 17:00 |

Йдеться про розширення "зернової угоди" двома елементами, потрібними Україні.

 

Українська влада може розглянути можливість розблокування аміакопроводу Тольятті-Одеса для транзиту російського аміаку через територію нашої держави за умови розширення продовженої до 18 липня "зернової угоди", пише Reuters із посиланням на джерело в українському уряді.

За даними агентства, йдеться про включення додаткових портів для експорту продовольчої продукції з України Чорним морем та розширення списку товарів, які будуть йти відповідним "коридором".

"Ми говоримо наступне – якщо угода включає аміакопровід, то Україна має отримати певні додаткові елементи, які будуть служити нашим національним інтересам. Це розширення географії угоди і переліку товарів",

– сказав співрозмовник.

Він додав, що в документі про продовження зернової ініціативи від 17 травня не йдеться про аміакопровід Тольятті-Одеса, тому для його використання Росією потрібно буде укласти ще одну угоду.

Джерело в українському уряді не уточнило, які саме товари Київ хоче додатково експортувати Чорним морем. Але, за інформацією Reuters, раніше офіційні представники казали про необхідність експорту сталі.

У агентстві нагадали, що РФ є великим експортером аміаку, тому вимагає відновлення поставок через Україну. До повномасштабного вторгнення на нашу територію Росія експортувала 4,4 мільйона тонн аміаку на рік. Тольятті-Одеса може перекачувати до 2,5 млн тонн щорічно.

Організація Об’єднаних Націй підтримала відновлення роботи аміакопроводу, оскільки хоче покращити глобальну продовольчу безпеку.

У вересні 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримає ідею відновлення російського експорту аміаку через Україну, лише якщо Москва поверне Києву військовополонених.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.