АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Тренди економіки у липні: ІТ-криза, попит на вчителів, пожвавлення мандрівок та торгівлі


4-08-2023, 15:00 |

В Україні триває криза в ІТ секторі, водночас зростає кількість вакансій на сайтах працевлаштування, а українці знов почали повертатися до поїздок та покупок.

 

Такі тренди щодо стану економіки у липні 2023 року показало опитування бізнесу, яке проводить платформа відкритих даних Опендатабот.

Робота

Кількість вакансій на сайті Work.ua сягнула 93 тисяч. Проте кількість пропозицій роботи все ще дещо менша за показники липня 2021 року — на 10%.

Найбільший приріст вакансій за місяць другий місяць поспіль зафіксовано у категорії "Освіта, наука" (+10%) — зокрема, пропозицій роботи для вчителів англійської побільшало на 14%. 

У липні зросла кількість запитів на фахівців у сфері культури, музики та шоубізнесу (+8%) та юриспруденції (+7%).

Після незначного спадання у червні, у липні нових та оновлених резюме побільшало на 2%. Загалом протягом місяця було розміщено 358 тисяч актуальних резюме.

Попитом у роботодавців користуються ветерани — +6% пропозицій за місяць, та пенсіонери — +3%.

Серед лінійних працівників найбільші зарплати котрий місяць поспіль зберігаються у медіабайєрів — 53 тисячі грн. До топу високооплачуваних фахівців також увійшли водії-міжнародники — середня зарплатня 42,5 тис гривень, та бізнес-аналітики — 38,7 тис гривень.

Жінки все ще частіше шукають роботу: 130 тисяч жінок, які створювали або оновлювали резюме проти 96,4 тисячі чоловіків.

Найбільша частка кандидатів у пошуку — люди без досвіду роботи (35%). Важливо, що частка шукачів із досвідом 5+ років лише трохи менше — 33%.

ІТ

Криза в українському ІТ триває. Експерти зазначають, що наразі українському айтівцю, щоб знайти роботу, недостатньо бути просто класним спеціалістом — треба самому відгукуватись на вакансії.

Загалом у липні рекрутери опублікували 13,9 тис вакансій — майже стільки ж, як у червні. А ось кандидатів, що активували профіль, побільшало на 5% до червня — 20,5 тисяч.

Найбільше вакансій публікується для маркетологів (11%), jаvascript(7,5%), Sales (5,8%), DevOps (5%)

Кількість відгуків кандидатів сягнула нового рекорду — 341К або +11% за місяць. Цікаво, що на третину зросли вІдгуки на вакансії без досвіду. 60% відгуків від найдосвідченіших кандидатів відправлені на вакансії, де вимагають менше досвіду.

Торгівля та подорожі

За даними SaaS-платформи для автоматизації бізнесу RemOnline у липні кількість замовлень у сфері послуг та торгівлі зросла на 7% до червня. Найсуттєвіше зростання за місяць зафіксовано у Києві та Харкові — 8% і 12% відповідно. Більшало замовлень й у підприємців в таких містах, як Одеса (+5%), Дніпро (+5%) та Львів (+0,5%).

Найпопулярнішими серед нових користувачів у липні залишаються рітейл (роздрібна та оптова торгівля) та сфера автобізнесу.

Вперше від початку великої війни українці знов повернулись до поїздок. Так, за даними сервісу для покупки залізничних квитків Railwaybot, у липні було зафіксовано найбільшу кількість купівель залізничних квитків від початку повномасштабної війни. Найбільш затребуваними у пасажирів були маршрути до Києва, Львова та Дніпра.

Нагадуємо:

Результати щомісячного опитування щодо індексу очікувань ділової активності, яке проводить Національний банк, показали погіршення настроїв бізнесу в липня 2023 року після кількох місяців оптимістичних оцінок. На очікування респондентів несприятливо вплинули:

  • перегляд ціноутворення для підприємств на ринку електроенергії;
  • повернення до довоєнного оподаткування цін на пальне;
  • зупинення "зернового коридору";
  • посилення обстрілів інфраструктурних об’єктів;
  • значний дефіцит кваліфікованих кадрів.

Водночас Держприкордонслужба справді фіксує значне зростання потоку громадян, які перетинають кордон України, при цьому більша частина пасажиропотоку припадає на Польщу, і зростає він з п’ятниці по понеділок.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.