АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Атака морських дронів по військово-морській базі ЧФ РФ у Новоросійську закінчилася знищенням корпусу російського корабля.


4-08-2023, 17:00 |

Російське міноборони вкотре трапляється на ту саму вудку – Україна вичікує, поки Конашенков і компанія звітують про успішно відбиту атаку, після чого СБУ або ГУР викладають відео, що доводить протилежне.Так сталося і в атаці морських дронів по військово-морській базі ЧФ РФ у Новоросійську.Міноборони РФ відрапортувало про те, що всі дрони були знищені.Ось тільки щонайменше один дрон виявився знищений... корпусом російського корабля.Про що свідчить опубліковане українським відомством відео.Російські паблики писали, що метою дронів нібито були нафтові термінали в Новоросійську, але все виявилося набагато простіше.

 

Ушкодження отримав великий десантний корабель проекту 775 – ЗМІ пишуть, що "Оленьогірський гірник".Судячи з фото та відео, у нього пробоїна лівим бортом.БДК сильно нахилений і втратив хід, його тягнуть буксиром.Навіть якщо корабель не втопиться, дуже довгий ремонт йому забезпечено.

Для розуміння, 24 березня 2022 року в порту тимчасово окупованого Бердянська було знищено російську БДК “Саратов”, а також було пошкоджено два БДК проекту 775 "Цезар Куніков" та "Новочеркаськ".Станом на березень 2023 року обидва пошкоджені БДК не могли виконувати бойові завдання.

Через рік, після "інциденту", в РФ не змогли завершити ремонтні роботи на БДК, пошкодження і недієздатність яких вона досі не визнала, хоча стало офіційно відомо про загибель капітана "Цезар Куніков" Олександра Чирви.

Значення атаки важко переоцінити.Ворожим надводним силам стає дедалі незатишніше в Чорному морі, і вразливими стали навіть віддалені бази.Сам факт даного інциденту в порту Новоросійська говорить про те, що це місто вже не належить до глибоко-тилового.Не кажучи про те, що це принизлива ляпас системі безпеки РФ.І гідна відповідь після атаки Росії українськими портами.

З усіх засобів, які має, за відкритими джерелами, Україна, на таке здатний тільки один апарат – представлений нещодавно на виставці в Туреччині дрон MAGURA V5, з 300-кілограмовою бойовою частиною, швидкістю 42 вузли (77 км/год) та граничною дистанцією роботи800 км.До речі, приблизно стільки від Чорноморського узбережжя, яке контролює Україна, до Новоросійська.Утім, у СБУ заявляють, що катер ніс на собі 450 кг тротилу.Чи модифікували?

Безпілотники могли запустити у плавання ще після полудня 3 серпня.Зазначається, що в момент нальоту Новоросійськом у повітрі на південному заході Чорного моря знаходилися три розвідувальні БЛА ВПС США та ОВВС НАТО (RQ-4D Phoenix, два MQ-9A Reaper) і один літак Р-8А.

Кілька слів про озброєння підбитого корабля.Окрім іншого, "Гірник" має дві здвоєні 57 мм артилерійські установки АК-725, які і призначалися для боротьби з безпілотниками.Виходить, не допомогло.На борту можуть розташовуватися до 500 тонн техніки і вантажів і 225 десантників - отже якщо корабель і був носієм ракетних установок типу “Калібр”, міг брати участь у логістиці поставок ракет.

Наявність у Сил оборони засобів поразки, подібних до MAGURA V5, сильно ускладнить росіянам підтримку морської блокади українських чорноморських портів, адже будь-якої миті з корветами, які закрили шляхи до них, може статися неприємність на кшталт тієї, що трапилася з "Гірником".Більше того, Україна сьогодні дуже ясно натякнула, що знищення портової інфраструктури – це, як виявляється, гра, в яку можна грати удвох.Якщо військові кораблі не змогли запобігти атаці, то порти взагалі беззбройні перед дронами.

І насамкінець – “Гірник” це старий, радянських часів корабель, збудований у 1976 у Гданську.Жодна російська верф не здатна сьогодні будувати такі кораблі.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.