АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Пристрасті навколо експорту зерна. Польщу бісить український позов до СОТ, греки запрошують до своїх портів, а росіяни готуються атакувати зерновози


12-10-2023, 15:00 |

У вересні Україні вдалося експортувати 4,2 млн тонн агропродукції. Це майже вдвічі менше за максимальні обсяги в межах зернового коридору, повідомив Український клуб аграрного бізнесу.

 

Чорне море

Аналітики очікують, що в жовтні обсяг експорту зростатиме завдяки поступовому збільшенню відвантажень тимчасовим морським коридором без участі російської сторони. Але Велика Британія із посиланням на дані розвідки попереджає, що Росія може використовувати морські міни для нападів на цивільні судна в Чорному морі.

Польща

Ще один перспективний канал нарощування – налагодження експорту чотирьох видів продукції (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) у п’ять сусідніх країн ЄС через систему ліцензування. Але і тут є але. Польський аграрний міністр Роберт Телус наполягає на тому, що для покращення відносин Україна має "просто відкликати свою скаргу до СОТ, а не говорити про якесь призупинення". До цього він назвав такий позов абсурдним.

5 жовтня заступник міністра економіки України, торговий представник Тарас Качка заявив, що скарга України до СОТ, подана проти Польщі, Угорщини й Словаччини, поки що перебуває на паузі.

Греція

Міністр закордонних справ Греції Джордж Герапетрітіс запропонував на зустрічі голів МЗС ЄС у Києві використовувати грецькі порти як альтернативний маршрут для експорту українського зерна.

У Брюсселі вже йдуть консультації між Грецією, єврочиновниками, деякими країнами ЄС та Великою Британією щодо реалізації цього плану.

Греції необхідно у короткий термін модернізувати ділянку залізниці на кордоні з Болгарією, щоб налагодити роботу нового "зернового коридору".

Греція представила свій план як альтернативу зерновим коридорам через Балтійське та Адріатичне моря.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.