АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 ДО ЗАКОНОПРОЄКТУ ПРО ЗАБОРОНУ ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ РПЦ ОРГАНІЗАЦІЙ ЩЕ ПОТРІБНО ВНЕСТИ НИЗКУ ПРАВОК – ЄЛЕНСЬКИЙ


21-10-2023, 11:00 |

В парламенті було зареєстровано понад десять законопроєктів, які так чи інакше стосувалися регулювання діяльності  Української православної церкви Московського патріархату в Україні. Однак лише урядовий законопроєкт враховує зобов'язання, які взяла на себе Україна під час вступу до Ради Європи в 1995 році та може бути реалізований на практиці.

 

Голова держслужби з етнополітики зауважив, що механізм роботи закону прописаний не до кінця.

До ухваленого напередодні Верховною Радою за основу законопроєкту про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, повязаних із Російською православною церквою, до другого читання необхідно внести низку правок, наголосив голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

Під час обговорення законопроєкту в ефірі телемарафону він зазначив, що в парламенті було зареєстровано понад десять законопроєктів, які так чи інакше стосувалися регулювання діяльності  Української православної церкви Московського патріархату в Україні. Однак лише урядовий законопроєкт враховує зобов'язання, які взяла на себе Україна під час вступу до Ради Європи в 1995 році та може бути реалізований на практиці.

«Це робочий механізм, якого немає в інших законопроєктах. Але є деякі технічні проблеми, кожна з яких може стати перешкодою для ефективності. Наприклад, необхідно запропонувати деякі зміни до закону про судоустрій. Потрібно внести певні зміни до перехідних положень»,

- зазначив Єленський.

Про що урядовий законопроєкт № 8371

Законопроєкт передбачає унеможливлення діяльності релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної структури, керівний центр якої знаходиться у державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Діяльність таких релігійних організацій припиняється у судовому порядку за адміністративним позовом або Державної служби з етнополітики та свободи совісті, або прокурора.

Держслужба з етнополітики проводить відповідну експертизу. За її результатами видаватиме приписи щодо усунення порушень у місячний строк.

У разі невиконання релігійними організаціями отриманих приписів служба звертатиметься до суду щодо припинення діяльності відповідних організації.

 

Нагадаємо,  19 жовтня Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт №8371, що пропонує не допускати діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із Російською православною церквою.

Зазначимо, що понад 40 % українців, опитаних Центром Разумкова на замовлення ZN.UA, не можуть пробачити УПЦ МП насамперед  проповідей «русского міра», зв’язків із російськими спецслужбами та підтримку впродовж восьми років, з 2014 року, російського наративу про буцімто «громадянську війну» в Україні, пише у своїй статті ZN.UA «Доля УПЦ МП: дорога від храму» Катерина Щоткіна.

Водночас про те, як Синод УПЦ МП пробував  врятувати себе від заборони діяльності в разі прийняття відповідного рішення українським парламентом ще в травні 2022 року читайте в матеріалі "Харківський синод. УПЦ МП (о)".

 


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.