АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 МОН підтримало вимоги студентів у скандалі з Фаріон. Але звільнити її не може


10-11-2023, 15:00 |

Міністерство освіти та науки виступило на боці студентів Львівської політехніки, які вимагають від вишу не співпрацювати з людьми, які не ставляться з повагою до українських захисників.

 

У відповіді на запит «Суспільного» МОН зазначило, що викладачі повинні не лише передавати знання молоді, а й виховувати повагу до фундаментальних цінностей. Серед них — гідність людини та повага до українських захисників та захисниць. Для цього виші мають обирати до штату тих педагогів, які самі є носіями таких ідей.

«Міністерство підтримує вимоги студентів до ЗВО не співпрацювати із людьми, які не розділяють фундаментальні цінності, як-от гідність людини й повага до наших захисників та захисниць», 

— йдеться у відповіді на запит.

У МОН наголосили, що виші самостійно призначають та звільняють із посади викладачів і працівників освіти. А тому університети є відповідальними за те, щоб ці люди були «не тільки кваліфікованими спеціалістами, але й людьми високих ціннісних орієнтирів та моральних переконань».

Перед цим Національний університет «Львівська політехніка» відмежувався від висловлювань своєї викладачки Ірини Фаріон. Виш зазначив, що має правила спілкування і поведінки учасників академічної спільноти, однак не є відповідальним за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Що сказала Фаріон?

В етері програми «Рандеву з Яніною Соколовою» мовознавиця Ірина Фаріон заявила, що «категорично не приймає» те, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою.

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть "русскими". Чому вони такі очманілі? [...] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка»,

— наголосила мовознавиця. 

Заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін заявив, що правоохоронці мають звернути увагу на діяльність Фаріон. А та відповіла, що військовий має «кацапське» прізвище.

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення через висловлювання Фаріон. Колегія студентів Львівської політехніки також закликала правоохоронців перевірити висловлювання своєї викладачки. На вході до Львівської політехніки з’явилися листівки із закликом «не мовчати», коли «паплюжать честь українських воїнів», і звільнити Фаріон.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.