АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 В Україні повернули податкові перевірки: документ підписав Зеленський. До кого прийдуть "ревізори"


6-12-2023, 13:00 |

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт щодо повернення податкових перевірок для підприємств із зони ризику. Очікується, що документ набуде чинності 7 грудня. У такий спосіб було виконано одну з вимог МВФ.

 

Втім на сторінці самого законопроєкту інформації про його підписання президентом поки що немає. Однак про це повідомили два "профільні" нардепи:

  • Голова комітету з податків Данило Гетманцев (Слуга народу). "Закон про часткове відновлення перевірок підписано. Вимогу МВФ виконано!" – розповів він.
  • Перший заступник голови цього комітету Ярослав Железняк ("Голос"). "Підписали №10016д про часткові податкові перевірки", – йдеться у повідомленні.

При цьому Железняк зазначив: якщо документ буде опубліковано 6 грудня, то він набуде чинності наступного дня – 7 грудня. Адже, як повідомляв він раніше, "за текстом закон набирає чинності "не раніше дня, наступного за днем опублікування".

"Податковий маяк" від МВФ

Раніше він пояснював, що "податковий маяк" – один з 19 структурних маяків, передбачених угодою України з МВФ про розширене фінансування. У зв'язку з цим раніше у Верховній Раді було ухвалено законопроєкт №8401, який, зокрема, повернув довоєнну систему оподаткування. Однак у Фонді це Україні не зарахували.

Причина, за словами Железняка, у неузгодженій заміні тексту документа щодо податкових перевірок. Зокрема, зазначив депутат:

  • спочатку у фінальній версії законопроєкту №8401 "фактично перевірки поверталися лише для підприємств із оборотом від 40 млн грн";
  • однак в останній момент у документ було внесено неузгоджені із МВФ зміни.

"МВФ не зараховує нам виконання маяка згідно із законом №8401. І вимагає повернення податкових перевірок", – констатував Железняк.

Кого хочуть перевіряти

Зі свого боку Гетманцев раніше зазначав: за новим законопроєктом, перевірки поновлюються винятково щодо ризикових підприємств. При цьому не повертаються перевірки для ФОП першої та другої груп. Те саме стосується й підприємств із окупованих територій чи територій, де йдуть бойові дії.

Також нардеп підкреслював, що у проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники, які за 2021 рік:

  • мали рівень сплати ННП (податок на прибуток підприємств) менш ніж 50% по галузі. А також ПДВ менш ніж 50% по галузі;
  • удвічі більша дебіторська заборгованість, ніж кредиторська;
  • річний дохід становив понад 10 млн грн. Водночас загальна сума видатків склала понад 75% від суми річного доходу.

Як повідомляв OBOZ.UA, тим часом в Україні помітно збільшують ставку податку на доходи банків – із 18% до 25-50% (у різні роки по-різному). Передбачається, що це приноситиме бюджету країни додатково 24-25 млрд грн за 2023 рік, а в майбутньому по 6-7 млрд грн на рік. Зростання податкової ставки буде тимчасовим.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.